30
Mayıs
2024
Perşembe
TOKAT

Ekmek arası tiyatro

Tokat'ta, babadan kalma mesleği olan lokantacılığı tutkunu olduğu tiyatro ile birleştiren Kemal Atan Gür, Karagöz'le Hacivat oyununu yaşatmaya çalışıyor.

Gaziosmanpaşa Bulvarı üzerinde bulunan 'Hacivat Köftecisi', lokantasının alt katında bulunan 40 kişilik oda tiyatrosunda her cuma akşamı Karagöz'le Hacivat gölge oyununu sahneleniyor. Tiyatro, gölge oyunu, kukla sanatı gibi birbirinden ince ve özel sanatları bünyesinde barından Kemal Atan Gür, 10 yıldır süregelen bu işe 'Ekmek Arası Tiyatro' sloganıyla başladıklarını kaydetti.

Babadan kalma mesleği olan lokantacılığı tutkunu olduğu tiyatro ile birleştirerek Hacivat Köftecisi'ni oluşturduğunu ifade eden Atangür, sürekli bir sanat hareketi sağlayarak, kaybolan değerleri yaşatmak istediklerini söyledi.

1998 yılından bugüne çok özel durumlar haricinde ara vermeden 'Karagöz'le Hacivat' gösterisinin devam ettiğini belirten Atangür, "1927 yılından beri lokantacıyız. Dede, baba mesleği ile kendi mesleğim tiyatroyu, daha doğrusu 'Karagöz'le Hacivat' oyununu birleştirdim. Sloganım da 'Ekmek Arası Tiyatro.' Buraya yemek yemeye gelen insanlar alt kata 40 kişilik oda tiyatrosuna iniyor, zevkle oyunu izliyorlar. Bu, Tokat için bir şans ve renk olarak değerlendiriyorum. Çünkü Karagöz oyununu izlemek her zaman her yerde mümkün değil. Burada her cuma günü saat 19.30'da mutlaka Karagöz oyunu var. Çocukların ve yetişkinlerin oyunu izlerken mutlu olmaları bizleri de ayrıca mutlu ediyor. Bu oyun 7'den 70'e herkese hitap eden güzel bir oyun. Çok uzun 2 bin yıllık bir geçmişi var. Köklerimizin ispatıdır bu. Bugünde ilgi ile izleniyorsa hepimizde az çok 'karagöz'lük var" dedi.

Atangür, Karagöz'le Hacivat'ın yanında oluşturduğu diğer karakterlerin zamanla oluştuğunu belirterek, "Her an oyuna bir tasvir sokmak mümkün. Kemal Sunal çok sevildiği için oluşturmuş olduğu 'Şaban' tipini hayal perdesine taşıdım. Mahallenizde yaşayan ilginç bir tipide hayal perdesine taşıyabilirsiniz. Karagöz'ün bu konuda sonsuz açık kapısı var. Ama Karagöz'le Hacivat tasviri hiçbir zaman değişmiyor" diye konuştu.

Hayal perdesinde bazen çocukların sahne arkasına gelerek pantolonunu çekiştirdiğini ifade eden Atangür, bu tür komik anların yaşandığını sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2009 Cumartesi 12:08:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?