6
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

Erbaa'da hizmet şöleni

Tokat'ın Erbaa ilçesinde 'Atık Su Arıtma Tesisi' ve 'Kınalı Keklik ve Sülün Üretim İstasyonu' açılışı yapılırken Katı Atık Düzenli Depolama ve Geri Dönüşüm Tesisi'nin de temeli atıldı.

Uluslararası Kültürel Erbaa Ekinlikleri'nin 15.'si 3 önemli çevre projesinin açılışı ve temel atma töreniyle hizmet şölenine dönüştü. İlk olarak 1 milyon 754 bin euroya mal olan Atık Su Arıtma Tesisi'nin açılışı yapıldı.

Atık suların doğrudan Keklik Çayı'na verilmesiyle oluşan su kirliliğinin azaltılması, doğal çevre ve insan sağlığının korunması hedeflenen tesisinin kentin ve Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) atık sularını arıtmak üzere tasarlandığı kaydedildi.

Birinci aşamada 2003 yılına kadar 90 bin eş nüfusa ikinci aşamada ise 35 bin 808 metreküp/gün kapasiteyle 136 bin eş değer nüfusa 2037 yılına kadar hizmet vermesi planlanan tesisin açılış töreninde konuşma yapan Erbaa Belediye Başkanı Ahmet Yenihan, projenin maliyetinin yüzde 90'nın AB fonlarından, yüzde 10'nun ise belediyenin katkısı ile gerçekleştiğini söyledi. Türkiye genelindeki 251 OSB'den yalnızca 36'sında arıtma tesisinin olduğunu bunlardan birinin de Erbaa olduğuna dikkat çeken Başkan Yenihan, hayal ettikleri projenin hayata geçtiğini söyledi.

OSB'ye bu tesisi kazandırmak suretiyle bir taş ta iki kuş vurduklarını ifade eden Başkan Yenihan, "Şehirden gelen ve OSB'den bırakılan atık sular bu tesiste arıtılarak deşarj edilecek. OSB sanayicimiz ayrıca bir arıtma tesisi için uğraşmayacak. El ele vermek sinerji oluşturmak neleri getirdiğini görüyorsunuz. Deprem bölgesinde olduğumuz için fore kazık çakılarak bu tesis yapıldı. Kullanılan makine ve teçhizat yurt dışından geldi" dedi.

Başkan Yenihan, arıtılan suyun tarımda kullanılabileceğini ve atık aktif çamur şeklindeki malzemenin ise gübre olarak değerlendirilebileceğine işaret ederek, "Bu rantabl proje ile işletmenin giderini karşılamak için bu gübreyi parayla satacağız. Çiftçimiz organik gübre kullanarak göğsünü gere Gerede ben organik usullerle ürünümü ürettim diyip pazarlayabilecek" diye konuştu.

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'ne bağlı Su ve Toprak Yönetimi Daire Başkanı Veysel Aslan ise, şu ana kadar yapılmış atık su arıtma tesislerinin AB normlarında ve ileriye dönük projeksiyonlar dikkate alınarak uzun yıllar hizmet verebilecek şekilde tasarlanmış olduğunu kaydetti. Erbaa Kaymakamı Sabri Başköy de, tesisin OSB'de bir küpe gibi yerini aldığını ve önemli bir görevi üstlendiğini söyledi.

Tesisin açılışı Karadeniz ekibi folklor gösterilerinin ardından okunan dualar ve kurban kesimiyle yapıldı. Açılışa katılanlar hayranlıkla tesisi gezdikten sonra 'Kınalı Keklik ve Sülün Üretim İstasyonu' açılış törenine geçildi. Yıllık kapasitenin şimdilik 3 bin adet sülün, bin 500 adet keklik olduğu tesisin çevre il ve ilçeleri bu projeye dahil etmek amacıyla üretilen bu kuşların bedelsiz olarak doğaya salarak yaban hayatı canlandırmak hedeflendiği kaydedildi.

2005 yılında başlayan çalışmalarla 'Kınalı Keklik ve Sülün Üretim İstasyonu' kurarak başta kene olmak üzere zararlı böceklerle mücadele ettiklerini belirten Başkan Yenihan, bu tesisin yanına tabiat parkı kuracaklarını kaydetti.

ERBAA KELKİT VADİSİNİN YILDIZI
Hizmet şölenin son ayağı ise Katı Atık Düzenli Depolama ve Geri Dönüşüm tesisinin temel atma töreni oldu. İlçede toplanan katı atıkların gelişi güzel düzensiz depolanması sonucu oluşan yer altı ve yüzeysel su kirliliği ile toprak kirliliğinin önlenmesi, doğal çevre ve insan sağlığının korunması ve geri dönüşümü mümkün olan atıkların tekrar kazanılması hedeflenen tesisin temelini Başkan Yenihan, tarafından atıldı. 60 bin metrekare toplam alan sahip olan tesisin proje maliyetinin 1 milyon 579 bin YTL olduğu yüzde 50'sinin Çevre Orman Bakanlığı yüzde 50'sinin ise birliğe üye belediyelerin nüfusları oranında yaptıkları katkı ile gerçekleştiği bildirildi.

Başkan Yenihan, bu projelerle adeta Kelkit Vadisi'nin motoru, yıldızı, amiral gemisi konumunda olduklarını ifade ederek, "Burada ne kadar köy belde varsa çevreye o çöpleri savurtturmayacağız. Ekonomiye kazandıracağız. Böylesi işbirliği ile Türkiye'ye örnek olacağız" şeklinde konuştu.

Törene Erbaa Kaymakamı Sabri Başköy, GOÜ Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli, MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, Erbaa Belediye Başkanı Ahmet Yenihan, İl Çevre ve Orman Müdürü İhsan İkinci, İlçe Belediye Başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2008 Cumartesi 12:31:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?