6
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

Erken teşhis hayat kurtarır

Tokat İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Uçar, kanser hastalığında erken teşhis ve tedavinin hayat kurtardığını söyledi. 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, her yıl 6 milyondan fazla insan kanser hastalığına yakalanırken, hastalanan bu insanlardan 5 milyonu ise hayatını kaybediyor. Kanser hastalığının görülme sıklığı ise yaşa, cinsiyete, köken aldığı organa, genetik faktörler, çevre faktörlerine, beslenme alışkanlıklarına göre farklılıklar gösterirken, yaş arttıkça kanser hastalığının da görülme sıklığı artıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Uçar, kanser oluşumunda genellikle birden fazla etkenin rol oynadığını, bunların ise iyonize radyasyon, ultraviyole ışınlar, hava kirliliği, kimyasal kanserojenler, beslenme alışkanlıkları, sigara, alkol, virüsler ve genetik faktörüler olduğunu söyledi. 

Dr. Uçar, kanser hastalığında sağlıklı beslenme, sigara ve güneş ışınlarından korunma, güvenli su kullanımı, erken teşhis ve tedavinin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, "Kanserde erken teşhis hayat kurtarır. Özellikle kadınlarda kansere bağlı ölümlerin ilk sırasında yer alan meme kanserinden korunmada, erken teşhisin çok önemli bir yeri vardır. Kadınların kendi kendine meme muayenesi yapma alışkanlığı kazanmaları, hayatlarını kurtaracak önemli bir adımdır. Kansersiz bir hayat ve kanser hastalığından korunmak mümkündür. Bunun için sigara, güneş ışığından uzak durulması, az yağlı, bol lifli gıdalarla beslenme alışkanlığının tercih edilmesi, bol miktarda sebze ve meyve tüketilmesi oldukça yararlıdır" dedi. 

Uçar, kanserden korunmak için düzenli olarak süt veya süt ürünlerinin tüketilmesi, mangal gibi ateşte pişirme yöntemlerinin tercih edilmemesi ve düzenli egzersizler yapılması tavsiyelerinde bulundu.

.
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2008 Cuma 10:35:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?