6
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

Geçmişten gelen miraslarımız

Tokat Valisi Dr. Recai AKYEL, kültür ve tabiat varlıklarının korunmasının şart olduğunu iletirken "Tarihsel kent dokularının tahrip edilmesi ve yok olması ileride giderilemeyecek kayıplara neden olmaktadır" dedi

Kültür ve Tabiat varlıklarımızın korunması gerektiğini belirten Vali Dr. Recai AKYEL, “Tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür ve güzel sanatlarla ilgili bulunan yer üstünde, yeraltında veya su altındaki tüm taşınır, taşınmaz varlıklar “ Kültür Varlıklarıdır. Bu varlıklarımızı bugün koruyamazsak yarın koruyacak bir varlığımız olmaz” dedi. Elimizdeki mevcut imkânların değerlendirilmesi gerektiğini belirten Vali AKYEL, tabiat ve kültür varlıklarının korunmasının önemi hakkında yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Doğal ve kültürel varlıkların korunması, bakımı ve sizden sonraki nesillere aktarılabilmesi, bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi yurdumuzda da önem verilmesi gereken konuların başında gelmektedir, korumak zorunlu hale gelmiştir. 

Hızla gelişen yaşam şartları, hızlı kentleşme, nüfus artışı, doğal kaynakların giderek artan bir şekilde tahribi, endüstrileşme ve teknik gelişmeler bilinçli veya bilinçsiz ellerin gerçekleştirdiği tahribat ile kültür varlıklarımızın yağmalanması, geçmişten günümüze kalan kültürel değerlerin korunmasını zorunlu kılmaktadır. Ait oldukları, devirlerin mimarı özelliklerini yansıtan camii, han, hamam, köprü, çeşme ve bedesten gibi anıtsal yapıların, tarihi evlerin ve bunları tamamlayan doğal güzelliklerin ve anıtların birlikte meydanı getirdikleri tarihsel kent dokularının tahrip edilmesi ve yok olması ileride giderilemeyecek kayıplara neden olmaktadır. Taşınır, taşınmaz kültür varlıklarımızın yeterince korunabilmesi için eğitim müfredatında “Eski Eser” kavramına gereğince önem verilmeli, yeni yetişen neslin bu bilinçte olması sağlanmalıdır. 

6000 yıllık tarihi boyunca, üzerinde barındırdığı birçok medeniyetin izlerini, ilimizin her bir köşesinde bulabilmek mümkündür. 100’den fazla tarihi ve kültürel mirasımızın olması, ilimizin bu konudaki önemini gözler önüne sermektedir. Bu değerlere sahip olmak ve bizden sonraki nesillere bu kutsal emanetimizi sağlam ve eksiksiz bir şekilde aktarabilmek en büyük yurttaşlık görevimizdir. 

Bu değerlerimizi aslında uygun bir şekilde düzenleme ve restorasyon yoluyla insanlığın kullanımına sunmamız gerekmektedir. Tarihi bina ve konaklarımızı turizmin hizmetine sokarak, onları daha sağlıklı ve sağlam bir şekilde gösterme olanağını yakalayabilme ve İlimiz turizmine de önemli bir ekonomik canlılık kazandırabilme yolunda önemli bir mesafe kat ederiz.”dedi.

.
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2008 Salı 12:26:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
deniz akkaya IP: 88.237.1.xxx Tarih : 1.11.2008 23:48:53

ben böyle istemiyordum ama açıklamalı olsun daha güzel olur sizi tebrik ediyorum