20
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

GOÜ'de KKKA tanısı konulabilecek

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde, kenelerden insanlara geçen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tanısı konulabilecek altyapının oluşturulduğu bildirildi.


Türkiye'de yaz aylarında insanların korkulu rüyası haline gelen kenelerden insanlara geçen KKKA virüsü insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde hastalığın teşhis ve tedavisi için başlatılan çalışmalarda önemli mesafe katedildi. GOÜ Mikrobiyoloji Laboratuvarı'nda KKKA hastalığına neden olan virüsün bir kit sayesinde tanısı konulmaya başlandı. Tokat Valiliği ve İl Özel İdaresi'nin katkıları ile 1-2 ay içerisinde alınacak kit'le hastaların kan örnekleri alınarak teşhis konulabilecek. Tokat'ta hastaneler ve sağlık ocaklarına başvuranlardan durumu takip edilmesi gereken hastaların kan örnekleri GOÜ Hastanesi'ne ulaştırılarak, tahlil yapılabilecek. Yaklaşık 3-4 saat içinde yapılacak tahlil sonucu hastaya tanı konarak tedavi işlemleri başlatılacak.


GOÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi ve Mikrobiyoloji Bölümü Başkanı Yardımcı Doç. Dr. Yunus Bulut, KKKA hastalığı hayati öneme haiz olduğu için erken teşhis ve tedavisi yapılması gerektiğini kaydetti. Bu anlamda hastanede aynı gün tanıyı koyabilecek altyapıyı oluşturduklarını ifade eden Bulut, "Bu hastaların bölgemizde teşhis ve tedavisi yapılamadığında il dışına Sivas, Samsun ve Ankara'ya sevk ediliyor. Dolayısıyla hastalar için zaman ve maddi kayıp oluşuyor. Bunu önlemek için 1-2 ay içerisinde uygun kit alındığında bu hizmeti vereceğiz. Yoğun bakım hizmeti ise hastanemiz açıldığında hizmete girecek" dedi.
Bulut, hastalardan alınan kan örneklerinin kendilerini ulaştırıldığında kısa sürede tanı konulabileceğini belirterek, "Tedavi buna göre planlanacak. Bu hastalarda anti viral tedavi etkisi yüzde 100 değil. Ama hastanın tanısı konulduktan sonra uygun takibi gerekecek. Yani destek, kan ve kan ürünleri tedavisi konulacak" diye konuştu.
 

İha
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2009 Pazartesi 16:14:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?