6
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

Gözlüğe mahkum olmayacaklar

Opr. Dr. Baha Toygar, hem yakını hem de uzağı göremeyen insanların artık gözlüğe mahkum olmayacağı belirterek, "Katarakt ameliyatında göze takılan multifokal lensi uzağı ve yakını bir arada gösteren gözlükmüş gibi düşünebilir" dedi. 

Refraktif Cerrahi Birimi doktorlarından Opr. Dr. Baha Toygar, bazı kişilerin hem yakın hem uzak için ayrı gözlük kullandığını, bazı kişilerin ise tek bir gözlükle gerek yakını gerekse uzağı görebildiğine dikkat çekerek, katarakt ameliyatında göz içine yerleştirilen bir lensle bu sorunun ortadan kalktığını söyledi. Toygar, katarakt ameliyatında göze takılan multifokal lensini uzağı ve yakını bir arada gösteren gözlükmüş gibi düşünebileceğini ifade ederek, "Yani başka bir deyişle multifokal lens, yakını ve uzağı bir arada gösterme özelliğine sahip bir göz içi merceğidir. Biz bu yöntemi yaklaşık 4 senedir hastalarımıza başarı ile uyguluyoruz. Multifokal göz içi lens yerleştirme tekniği tamamen bir katarakt cerrahisidir. Standart katarakt ameliyatında ne yapıyorsak multifokal lens cerrahisinde de aynı işlemleri uyguluyoruz. Katarakt cerrahisinde hastanın göz içinde bulunan doğal mercek çıkartılarak yerine gözün iç yapısına uygun ve hastanın görmesini iyileştirecek bir mercek yerleştirilir. Biz bu cerrahide farklı olarak, standart (sadece uzağı gösteren, yakın için gözlük gerektiren) bir mercek yerleştirme yerine multifokal lens (yakını ve uzağı gösteren) mercekleri göz içine yerleştiriyoruz" dedi. 

Bu lensleri öncelikle katarakt olan hastalara uygulanabilmekte olduğuna dikkat çeken Toygar, "Kataraktı olan hastalar ayrıntılı bir muayeneden geçirildikten sonra gözlerinin yapısı uygunsa bu lensleri kullanabiliyoruz. Her hastanın gözü bu tip bir ameliyata uygun olmayabilir. Kataraktı olan hastaların mesleki konumu, yaşı, sosyal aktivitesi, okuma alışkanlığı, entelektüel düzeyi de hasta seçiminde önem taşımaktadır. Katarakt ameliyatında takılan bu mercek ömür boyu göz içinde kalıyor. 

Yani hastaların takıp çıkarttıkları kontakt lens gibi bir mercek değil" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2008 Salı 15:33:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?