6
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

Grip aşısı olmanın tam zamanı

Tokat İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mete Bayburtlu, grip aşısı için en uygun zamanın ekim-kasım ayları olduğunu söyledi.


Kronik rahatsızlığı bulunan ve 55 yaş üzerindeki kişilerin daha rahat bir kış mevsimi geçirebilmeleri için grip aşısı olmalarını tavsiye eden Bayburtlu, grip aşısı için en uygun olan ekim-kasım aylarının geçirilmemesi tavsiyesinde bulundu. Gribin; soğuk algınlığından çok daha ağır ve ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Bayburtlu, gribin yüksek ateş, öksürük, baş ağrısı, halsizlik ve kas ağrılarıyla seyreden akut bir virütik hastalık olduğunu söyledi.

Günümüzde grip (influenza) aşılarının gripten korunmanın en güvenli yolu olduğunu belirten Bayburtlu, "Bu aşılar ülkemizde de başarıyla uygulanmaktadır. Grip aşıları ekim-aralık ayları arasında tek doz olarak üst kolun dış yüzeyine uygulanır. Bebekler ve küçük çocuklarda uyluğun ön yüzünden kas içine yapılabilir. Daha önce aşılanmış 9 yaş altı çocuklara birer ay arayla 2 doz önerilmektedir. Astım, kronik akciğer veya kalp hastalığı, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, kan hastalığı gibi bir hastalığı olanlar bu gruba dahildir.

Bu kişiler de kesinlikle aşılanmalıdır. Ayrıca, 55 yaş üzerindeki vatandaşlarımız ile çocuklara da grip aşısı olmalarını öneriyoruz. Astım rahatsızlık raporu olan ve 55 yaş üzerindeki vatandaşlarımızı aşı giderlerinin bir kısmı devlet tarafından karşılanmaktadır" dedi.


Gribin bazen soğuk algınlığıyla karıştırılabileceğine dikkat çeken Bayburtlu, "Grip, soğuk algınlığından çok daha ağır ve ciddi sonuçlar doğurabilecek bir hastalıktır. Grip ve soğuk algınlığı bulaşma şekilleri ve belirtiler yönünden benzerlik gösterirler. Ancak gripte baş ağrısı, kas ağrıları ve ateş daha ön plandadır. Grip ve soğuk algınlığından korunmak için C vitamini yüksek mevsim meyveleri tüketilmeli ve bireysel bulaşmayı önlemek için eller sık sık sabunla yıkanmalıdır" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 13:52:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?