30
Nisan
2024
Salı
TOKAT

Her ilçeye bir ambulans

Tokat Sağlık Müdürlüğü, "Her İlçeye Bir Ambulans Kampanyası" başlattı.

İl Sağlık Müdürü Sadettin Yazı, 112 Acil Sağlık Hizmetleri Bedestenlioğlu Komuta Kontrol Merkezi'de düzenlediği basın toplantısında, "Adınız yaşasın ve yaşatılsın" sloganıyla "Her İlçeye Bir Ambulans Kampanyası" başlattıklarını bildirdi.

Tokat'ın ambulans sayısı yönünden zayıf olduğunu belirten Yazı, "Maalesef, üzülerek bahsediyorum ama 6,5 yaş ortalaması olan bir ambulans yapımız var, bunlarla hizmet veriyoruz. Oysa bakanlığımızın ambulanslar için belirlediği yaş ortalaması 3-3,5 ve biz bu anlamda iyi değiliz. Gerek Tokat içinden gerekse Tokat dışından hemşehrilerimizin katkı vereceklerini düşünerek kampanyayı başlattık" dedi.

Yazı, basın toplantısının ardından gazetecilere 112 Komuta Kontrol Merkezi'ni gezdirdi. Basın mensuplarına bilgi veren Dr. Umut Bingöl, günde yaklaşık 2 bin ihbar aldıklarını ve gelen ihbarlardan yüzde 80'inin asılsız olduğunu söyledi.

Vatandaşlardan duyarlı olmalarını ve asılsız ihbarlarda bulunmamalarını isteyen Bingöl, "Küçük çocuklar bile 112 kontörsüz arandığı için bizi arıyor. Asılsız ihbarlarda Sağlık Müdürlüğü'nün hukuk bürosu var, onlar da devreye giriyor. Gerekirse oralardan yardım alınarak adli takipte bile bulunulabiliyor" diye konuştu.

-112'ye gelen ihbarlar-

112 Komuta Kontrol Merkezi'nde paramedik olarak görev yapan Pınar Çoraklı ise yapılan asılsız veya ilginç ihbarlardan bazılarını basın mensuplarıyla paylaştı.

Erbaa ilçesine bağlı bir köyden ihbar aldıklarını anlatan Çoraklı, "Arayan vatandaş kaza yaptığını, durumunun çok kötü olduğunu, bu nedenle ambulans istediğini belirtti. Dolayısıyla ben ambulansı çıkarttım ama teyit etmek zorundayım, hastayı tekrar aradım. Hastaya ambulans gönderdim. Yalnız hastayı tam vaka olarak değerlendiremedim. Çünkü konuşmalarında bir yanılgı vardı. Ben bunu ekibin doktoruna ilettim. Ekibimiz gidip baktı. Sonra öğrendik ki vatandaş ambulansı boş yere kullanmış. Bunu daha sonra hastaneye geldiğinde anladık. Bir davası varmış, davaya yetişmek için ambulansı kullanmış" diye konuştu.

Bir başka ihbarı da anlatan Çoraklı, "Arayan kişi, yan tarafta silah sesi duyduğunu, birinin intihar etmiş olabileceğini belirterek, ambulans talebinde bulundu. Ben 'Gidip bakar mısın kim intihar etti-' dediğimde, 'bakamam yan binadan geldi ses' diye belirtti. Daha sonra ambulans çıkarttık. Ekiplerimiz olay yerine gitti, polis ekiplerini de yönlendirdik ama intihar eden kişiyi bulamadılar. Ekiplerimiz binaya girmiş, yalnız oradakiler 'burada bir şey yok' diyerek ekiplerimizi geri göndermiş. Sonra arayan vatandaşın intihar etmiş olabileceği aklıma geldi. Vatandaşı aradığımda telefonuna ulaşılamıyordu. Öğrendik ki gerçekten arayan kişi, beni aradıktan sonra intihar etmiş" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2012 Perşembe 18:49:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?