6
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

Her kene virüs taşır mı?

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şaban Tekin, özellikle çiftçiler arasında 'mal kenesi' denilen kenelerde virüs olmadığı düşüncesinin yanlış olduğunu belirterek, " 'Mal kenesi' diye bir şey yok, Virüs taşıyorsa hastalığı bulaştırabilir" dedi.

GOÜ, 'Kırım Kongo Kanamalı Ateşi' (KKKA) hastalığını yayan keneler üzerinde 'bilimsel araştırma' yapıyor. Bilimsel çalışmayı yürüten araştırmacılardan Doç. Dr. Şaban Tekin, keneler üzerinde hem sistematik hem de moleküler çalışmaların halen devam ettiğini dile getirdi.

Tokat, Amasya, Gümüşhane bölgesinden gelen keneler incelenerek bölge haritasını çıkarılması için çalışma yaptıklarını belirten Tekin, vatandaşların paniğe kapılmaması gerektiğini belirterek, "Vatandaşlar özellikle ormanlık alanlara pikniğe gittiklerinde, otlak alanlara gittiklerinde en azından paçalarını çorap içine alarak önlem alsınlar. Koruma spreyleri de etkili, bununla da kullanabilirler. Piknik dönüşü ise üzerimizi tamamen kontrol etmeliyiz. Bireysel kontrolle kendimizi kenelere karşı koruyabiliriz" diye konuştu.

Köyde çitçilikle uğraşan vatandaşların hayvanlar üzerinde bulunan kenelerin "bu mal kenesi bir şey yapmaz" şeklinde düşüncesi olduğunu ifade ederek, bu anlayışa karşı çıkan Doç. Tekin, "Bu doğru değil, bölgede bulunan tüm keneler hastalıklı olabilir. Özellikle şüphelendiğimiz bazı kene türleri var. Fakat 'mal kenesi' diye bir şey yok. Bütün keneler aynı kene. Hepsi insana gelebilir ve yapışabilir. Virüs taşıyorsa hastalığı bulaştırabilir" şeklinde konuştu.

Türkiye'de çetin geçen kış mevsimin keneler üzerinde fazla etkili olduğunu söylemenin zor olduğunu vurgulayan Tekin, konuşmasına şöyle devam etti:

"Çünkü bakıldığında geçen seneye göre bizlere hastanelerden kene gelebiliyor, arazide bulabiliyoruz. Tokat'ta geçen soğuk ile Rusya ile kıyaslanamayacak kadar hafif. Kenenin soğuktan etkilenmesi için toprakta belirli bir tabakanın donması lazım. Henüz öyle bir soğuk yaşanmadı. Ayrıca bu soğukların arka arkaya birkaç sefer yaşanması gerekiyor. Keneler çok düşük sıcaklıklarda uzun süre yaşabiliyor. Kar altında topraklardaki çatlaklar arasında, nemli ortamda uzun süre kalabiliyor. Dolayısıyla onları ve yumurtalarını öldürecek soğuk havanın birkaç yıl tekrarlaması ve çok soğuk olması gerekiyor. Ancak o zaman keneler üzerinde etkili olabilir."

.
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2008 Salı 17:27:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?