6
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

HES projesine destek

Erbaa Belediye Başkanı Ahmet Yenihan, HES projesine karşı olmadığını açıklayarak, "Projenin gerçekten bir takım olumsuzlukları da varsa bertaraf edilmesinden yanayım. Proje adım adım ilerliyor. Yani bu bağrışmalarımız bir şeyi değiştirmiyor" dedi.


Tokat'ın Erbaa ve Niksar ilçelerini kapsayan Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi Kelkit Çayı'nın yatağına ve tarım arazilerine önemli ölçüde zarar vereceği endişeleri sebebiyle sivil toplum örgütleri ve bölge insanı tarafından tepki ile karşılanırken, Başkan Yenihan'dan projeye destek verdi. HES projesine madalyonun öbür yüzünden bakan Başkan Yenihan, her iddianın doğruluğunun araştırılması gerektiğini söyledi. Şuanda dünyayı kasıp kavuran gücün enerji olduğuna dikkat çeken Başkan Yenihan, "Doğalgazın yüzde 65'ine sahip 3 ülke bir araya geliyor.

Diğer ülkeleri adeta titretiyorlar. AB ülkelerini bile enerji vanaları ellerinde olduğu için sallıyorlar. Irak'taki savaş niye çıktı? Petrol yüzünden. Şimdi bizim enerjiye ihtiyacımız var. Elektrik enerjinin yüzde 45-50'sini Türkiye doğalgaz çevrim santrallerinden üretiyor. Yani dışa bağımlıyız. Bu nedenle çevreyi kirletmeyen enerji kaynaklarına yönelmeliyiz. Bu vadideki üretilen nehir santralleri DSİ'nin 100 yıl önce ürettiği projeler. Devletin kaynağı olmadığı için yapılamadı. Şimdi yine kaynak yok ama özel sektöre ihale edilerek bu projeler gerçekleştiriliyor. Burada aklımızı bulandıracak, bilgi kirliği oluşturacak bir takım dedikodular var. Her iddianın doğruluğunu araştırmak lazım. Hemen yok saymamak lazım. Bilim adamları bu projelerin olumsuz yönlerini araştırmalı. 'Topraklarımız, arazimiz gidiyor' diye bu projeye karşı çıkarsak o zaman yola da karşı çıkmamız lazım. Bize mutluluk, para getirecekse buna itiraz etmememiz lazım" diye konuştu.


HES projesi ile ilgili feryatlara karşı çıktığını belirten Başkan Yenihan, şunları kaydetti: "Araştıralım, tartışalım. Bu projelerden vazgeçmeyelim. Bu kurulan santrallerin her birisi bir baraj kapasitesinde çalışacak. O zaman Bakü, Tiflis, Ceyhan boru hattında nasıl Ceyhan ön plana çıkıyor, burada da Kelkit Vadisi ön plana çıkacak. Enerji santrallerinin bölgesi olacak. Her bölge bir şeyle anılacak, biz de bununla anılmış olcağız. Burada yatırım anlamında yüzlerce kişi istihdam edilecek. 'Domates üretiyoruz' desek stratejik bir politika geliştirebilir miyiz? Tarım ürünlerinin dünya üzerinde itibarı yok. Enerji, su ürettiğimiz zaman bunlar önemli parametreler. Bunları elinde tutan dünyayı sallıyor. Dolayısıyla ben bu projelerin burada yapılmasından yanayım. Ama gerçekten bir takım olumsuzlukları varsa da bertaraf edilmeli. DSİ bu anlamda bazı hatalarını gördü, güzergahta değişiklik yapmaya karar verdi. Proje adım adım ilerliyor. Yani bu bağrışmalarımız bir şeyi değiştirmiyor. Ulusal politikamız bu bizim. Enerji kaynaklarımızı, doğal zenginliklerimizi çıkartacağız. Zengin olacağız. Zengin ülkenin huzurlu rahat yaşayan vatandaşları olacağız" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 12:58:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?