7
Mayıs
2024
Salı
TOKAT

Hibelerin tamamını kullanamıyoruz

Tokat'ta, Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan İl Sanayi ve Ticaret Müdürü Halil İbrahim Yüksel, bakanlıkça düzenlenen Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı'nın önemine değindi. Daha sonra kürsüye gelen Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Aydın ise AB'nin IPA aracılığıyla sunacağı kaynak hakkında bilgi verdi.

İPA'nın AB tarafından kullandırılan eski yardım araçlarından farklı unsurlar içermekte olduğunu, temel farkın AB tarafından sağlanan yardımların AB adına Türkiye'de yer alan kurumlar tarafından kullandırılacak olması olduğunu ifade eden Aydın, bu kapsamda bakanlığın 2007-2009 yıllarını kapsayan 3 yıllık dönemde 140 milyon 200 bin euorluk AB kaynağını kullandırmaya hak kazanmış durumda olduğunu söyledi.

Aydın, düzey 2 bölgeleri kapsamında da daha çok orta Anadolu, Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerinde bulunan 43 ilin yer aldığını belirterek, "Bu 43 ilin içinden de Erzurum, Şanlıurfa, Batman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Elazığ, Samsun, Kastamonu, Trabzon, Kars, Diyarbakır, Sivas, Kayseri ve Van DPT tarafından büyüme merkezleri olarak belirlenmiştir. Bütçenin önemli bir oranının bu illere yönelik olarak kullandırılması planlanmaktadır" dedi.

Son olarak konuşma yapan Vali Dr. Recai Akyel ise yapılan projelerin bazen verimli bir şekilde sonuçlandırılamadığına dikkat çekerek, proje bazlı çalışmalarda daha dikkatli olunmasını istedi.

Vali Akyel, “Türkiye olarak AB'nin bize tahsis etmiş olduğu hibe programlarının tamamını kullanmadığımızın bir gerçek. Gelişmekte olan bir ülkeyiz, sermaye ihtiyacımız var. AB bunu bize sağlamış. Fakat biz bizlerden istenen disiplinde dokümantasyonu sağlayarak bu hibe programlarından yeteri kadar istifade edemiyoruz. Bu konunda yakınmalar da yaşanmakta. Küçük hatalarla projelerin geri döndüğü oluyor. Bu projelerden istifade edebilmek için proje bazlı çalışma, üretme ve sonuçlandırma disiplinine sahip olmalıyız. Çünkü önümüzde çok büyük bir imkan ve uzun bir süreç var. Umarım bundan sonra bu projelerden istifade edebilecek, bize tanın hakkın tamamını kullanabileceğimiz bir kültür ve gelenek oluştururuz. Tokat olarak bundan daha fazla istifade etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü salonunda yapılan toplantıya İl, ilçe ve belde belediye başkanları, kaymakamlar ve daire müdürleri yoğun ilgi gösterdi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2008 Salı 19:13:02
Güncelleme :16 Aralık 2008 Salı 19:20:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?