3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

İşte ilçelerimizin ekonomik potansiyeli

Tokat Valisi Dr. Recai Akyel, her ilçenin sahip olduğu ekonomik potansiyeli açığa çıkarıp, işleterek piyasaya kazandıracaklarını söyledi.

Vali Akyel, yaptığı açıklamada, Tokat'ta son yıllarda tarımsal üretimin artması, tarımsal sanayinin yaygınlaştırılması, işgücüne dayalı tekstil ve konfeksiyon sanayi, bölgesel hammadde potansiyeline dayalı mermer ve madencilik, tarım makineleri ve gıda sanayi gibi yatırımlarda gözle görünür şekilde artışların meydana geldiğini ve her ilçede istihdam için gerekli altyapı çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "İlimizi rahat ve yaşanabilir bir kent olarak sürdürmek için her ilçemizin sahip olduğu ekonomik potansiyeli açığa çıkarıp, işletmeye açacak ve piyasaya kazandıracağız. İç göç önlenecek ve halkımızın doyduğu yerde doyması sağlanacaktır" dedi.

Tokat'ın temel geçim kaynağını tarım, tarımsal sanayi, orman ürünleri ve hayvancılığın oluşturduğunu ifade eden Akyel, ilçelerin sosyoekonomik durumu ve ekonomik potansiyeli hakkında bilgi verdi.

1934 yılında ilk kamu sanayi işletmesi olan Turhal Şeker Fabrikası ve devamında Turhal Makine Fabrikası'nın ilçede kurulması ile birlikte Turhal'ın sürekli dışarıdan göç aldığını ve nüfusunun 100 binlere ulaştığını dile getiren Vali Akyel, "Bu ilçemiz göç alan bir konumda olmakla birlikte son yıllarda dışarıya da göç vermiştir. İlçede zengin olan mermer ve diğer yer altı maden rezervleri ile yaş sebze ve meyve ürünlerinim değerlendirilmesi durumunda bu ilçemiz daha da gelişecektir. Bu konuda Turhal Organize Sanayi Bölgesi'nin Mermer Organize Sanayi Bölgesi'ne dönüştürme çalışılmalarımız devam etmektedir" diye konuştu.

Erbaa ilçesinin 'göç veren değil, göç alan bir ilçe' olduğunu kaydeden Akyel, Erbaa hakkında şu bilgileri verdi:
"İlçede işsizlik sorunu bulunmamaktadır. Organize sanayi bölgesinde tekstil ve konfeksiyon, tuğla ve kiremit fabrikaları, parke ve kereste fabrikaları gibi emek yoğun işletmelerde ciddi anlamda istihdam sağlanmaktadır. Ayrıca yörenin tarıma elverişli olması nedeniyle tarımda da istihdam sağlanmaktadır. Dolayısıyla ilçede göç sorunu bulunmamaktadır. Bilakis ilçede konfeksiyonda çalışacak bayan işçi talepleri bulunmaktadır."

Niksar ilçesinin tarihi bir kent ve sanayi kültürü mevcut bir ilçe olmasına rağmen göç veren bir ilçe olduğuna dikkat çeken Akyel, "Kelkit Irmağı, Türkiye transit karayolu, güneyi kuzeye bağlayan Niksar-Ünye-Akkuş karayolu, tarımsal sanayi yatırımlardaki artış, organize sanayi bölgesi varlığı, küresel ısınmadan etkilenmeyen bir bölge olması nedeniyle önümüzdeki dönemlerde istihdamın artacağı ve işsizliğin azalacağı tahmin edilmektedir.

Zile ilçemiz geçmişten gelen ticari potansiyelini kullanmakla birlikte bu tarihi yapısını, kültürel zenginliğini ve ticari potansiyelini tam olarak değerlendiremediğinden dışarıya göç vermiş ve nüfus hareketlerinde azalma görülmüştür. Güneyi kuzeye bağlayan Zile-Alaca yolunun tamamlanması, Süreyya Bey Barajı'nın faaliyete geçmesi ve organize sanayi bölgesinin yatırımcıların istifadesinde sunulması durumunda gerek tarım ve gerekse sanayi alanında canlılık olacak ve göç yavaşlayacaktır" şeklinde konuştu.

Artova, Sulusaray ve Yeşilyurt ilçelerimizin temel geçim kaynağının hayvancılık ve tarım olduğundan bu ilçelerden sürekli dışarıya iç göç olduğunu bildiren Tokat Valisi Recai Akyel, "Artova ilçemizde inşaatı devam eden ve bölgenin en kapasiteli fabrikası olan çimento fabrikasının işletmeye açılması, yer altı maden kaynaklarından mermer, krom ve kömür rezervlerinin değerlendirilmesi, Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi'nin biran önce yatırımcıların istifadesine sunulması, Yeşilyurt Küçük Sanayi Sitesi'nin tamamlanması, Sulusaray Kaplıcaları'nın modernize edilerek turizme kazandırılması durumunda bu havzamızda göçün yavaşlayacaktır. Reşadiye ilçemiz tarım ve hayvancılık ağırlıklı ekonomiye sahip olup, Türkiye transit karayolunun bu ilçemizden geçmesi ve ilçe dışında bulunan Reşadiyeli yatırımcıların ilçeye yatırım talepleri ile son yıllarda sanayi alanında hareketlenmeler görülmüştür. İlçede, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı kredi desteği ile 88 iş yeri kapasiteli küçük sanayi sitesi kurulmuş ve 2007 yıl sonu itibariyle faaliyete geçmesi planlanmaktadır" açıklamasında bulundu.

Başçiftlik'in sürekli dışarıya göç veren bir bölge olduğunu, hayvancılığın geliştirilmesi, yayla turizminin yaygınlaştırılması, halıcılık ve diğer el sanatlarının özendirilmesi ve gelir getiren bir seviyeye getirilmesinin yöreye ekonomik katkı sağlanacağını ve istihdam oluşturularak göçün nispeten yavaşlatılacağını belirtti.

Göç veren bir ilçe olan Almus'un temel geçim kaynağının tarım, hayvancılık ve su ürünleri olduğunu ifade eden Vali Akyel, hayvancılığın ve balıkçılığın bu ilçede desteklenmesi ve ayrıca yayla turizminin yaygınlaştırılması gerektiğine işaret etti.

Pazar ilçesinin ise göç yaşanmadığını ve yaşam standardı en yüksek ilçelerden biri olduğunu anlatan Vali Akyel, tarımın bu ilçede modern tekniklerle desteklenerek geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Vali Akyel, şöyle devam etti: "Özetle önümüzdeki yıllarda süreçte merkez, Erbaa, Niksar, Reşadiye, Artova, Pazar ilçelerimizde işsizlik sorununun yaşanmayacağı ve göç sorunun olmayacağı, Turhal, Zile ve Yeşilyurt ilçelerimizde iyileştirilme yapılması durumunda göçün yavaşlayacağı, Almus, Başçiftlik ve Sulusaray ilçelerimizin diğer ilçelerimize göre dezavantajlı yerleşim yerleri olduğu ve diğer ilçelerimize göre istihdam sorunun devam edeceği ancak uzun vadede yayla turizmi, kilimcilik, balıkçılık, termal turizm, kaplıca, ve benzeri projelerin tamamlanması ile bu sorunun yavaşlatılacağı düşünülmektedir. Valilik olarak her ilçe düzeyinde ayrı ayrı tespit ettiğimiz ve bölgenin gelişme potansiyelini doğrudan etkileyecek projeleri gerçekleştirmek için topyekün olarak çalışmaktayız. Bugün itibariyle ilimizde 330 küçük ve orta ölçekli sanayi işletmelerinde 15 bin kişi çalışmaktadır. Tokat merkez, Erbaa, Turhal, Zile ve Niksar ilçelerimizde olmak üzere 5 adet organize sanayi bölgesi ve Artova ilçemizde ise kuruluş çalışmaları devam eden bir adet Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır. Organize sanayi bölgelerimizde 80 iş yerinde yaklaşık 2 bin 500 kişi istihdam edilmektedir. 7 adet küçük sanayi sitemizde 2 bin 622 iş yerinde 8 bin kişi çalışmaktadır."

Akyel, her ilçenin sahip olduğu ekonomik potansiyeli harekete geçirerek işletme olarak katma değer oluşturmaları ve piyasaya kazandırmaları halinde vatandaşların güvenli bir ortamda huzurlu, sağlıklı ve varlıklı olarak yaşamalarını sağlamış olacaklarını sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2007 Çarşamba 15:50:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hayrettin KARASU IP: 85.105.200.xxx Tarih : 13.11.2007 10:45:20

Sn.Valimiz ilçelerimizin sorunlarını çok iyi tespit etmişler.Bu sorunların giderilmesi ve yapılması gerekenler biran evvel hayata geçirilip sözde kalmamalıdır. Gerek yurt içi gerekse yurt dışında bulunan Tokatlı İş adamlarımızla da istişareler yapılıp,yatırımlar konusunda onaları teşvik edilmeli ve imkan verilmelidir.Makamların geçici ve hizmetlerin kalıcı olduğunun farkında olan yöneticilerimize muvafakiyetler dilerim.