26
Nisan
2024
Cuma
TOKAT

Kazı çalışmaları yeniden başladı

Tokat'ta bulunan Sebastopolis Antik Kenti'nde 20 yıl aradan sonra kazı çalışmalarının yeniden başlatılması için girişimler devam ediyor.


Tokat merkeze 69 kilometre uzaklıktaki Sulusaray ilçesinde bulunan ve 'Büyük Azametli' şehir anlamına gelen Sebastopolis kentinin kesin olarak bilinmemekle bazı kaynaklarda M.Ö. 1. yüzyılda kurulmuş olduğu kayıt ediliyor. Turizmde önemli bir yere gelmesi beklenen ilçede yaklaşık 20 yıl önce ara verilen kazı çalışmalarının yeniden başlatılması hedefleniyor. Sulusaray Kaymakamı İbrahim Civelek'in daveti üzerine ilçeye gelen Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü'nde görevli arkeologlar Aksel Tibet ile Markuz Cohl, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz ve Sulusaray Belediye Başkanı Şahin Hasgül'le birlikte bölgede incelemelerde bulundu. Akyüz, bazı sebeplerden dolayı 20 yıldır yapılamayan kazı çalışmalarının tekrar başlatılması için çaba sarf ettiklerini belirterek, "Bu konuda kaymakamımızın katkıları lokomotif görev gördü. Kazı çalışmaları için istimlak çalışmaları tamamlandı. Şuanda kazı aşamasında. Bu anlamda Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü'nden gelen arkeologlar kazı alanımızı gezdi.
Kazı için her şey hazır, eski kaymakamlık binasını kazı evi yapacağız" dedi.
Sulusaray Belediye Başkanı Şahin Hasgül ise, Tokat Valiliği koordinesinde arkeolojik kazıları yeniden başlatılmak için gayret gösterildiğini ifade ederek, "Bu sene altyapısını hazırlıyoruz, seneye de istimlak edilen alanlarda 20 yıl önce başlatılan kazıların yeniden başlatılması sağlanacak. Sebastopolis döneminde bu büyük şehirde 70 bin zengin Romalının yaşadığını taşlardaki yazıtlardan anlıyoruz. Zengin Romalıların arena, kilise, hamamların olduğu büyük bir şehir ortaya çıkacak. Orta Anadolu'nun kültür
harikası olacak" diye konuştu.
Sulusaray Kaymakamı İbrahim Civelek de, antik kentin yakında başlayacak kazı çalışmaları ile turizmde hak ettiği yere geleceğini söyledi.

ARKEOLOGLAR: "BÖLGEDE BÜYÜK BİR POTANSİYEL VAR"
Arkeolog Aksel Tibet, kaymakamın daveti üzerine bölgeye geldiklerini, 20 yıl önce yapılan kazı çalışmaları tekrar başlatabilir mi, bunları değerlendirdiklerini belirterek, "İlk izlenimlerim büyük bir potansiyel var, Antik Çağ dönemi üzerine. Daha ilginç olan ise bu Antik Çağ'ın yakın dönem Osmanlı dönemi sivil mimarisi ile iç içe olmaları. Bunu bu şekilde değerlendirmenin ilginç olabileceğini düşünüyorum. Mevcut evleri restore ederek turizme açılabilir" dedi.
Arkeolog Markuz Cohl de, ilk defa geldiği Sulusaray'da çok potansiyel olduğunu söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2009 Pazartesi 14:52:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?