6
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

Kene araştırma merkezi kuruluyor

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) bünyesinde, 'Temel ve Uygulamalı Bilimler Araştırma ve Geliştirme Merkezi Laboratuarı' ve 'Kene ve Kene Kökenli Hastalıklar Araştırma Merkezi' kurulacağı bildirildi.

GOÜ Ziraat Fakültesi'nde düzenlenen programla 'Temel ve Uygulamalı Bilimler Araştırma ve Geliştirme Merkezi Laboratuarı Projesi'nin tanıtımı yapıldı.

Merkezi laboratuar bünyesinde Kene ve Kene Kökenli Araştırma Merkezi'nin yanında ayrıca, 6 ayrı bölümde çevre, toprak, bitki ve su kaynakları araştırma geliştirme ve uygulama birimi; biyoteknoloji ve biyomühendislik araştırma, geliştirme ve uygulama birimi; gıda güvenliği ve ürün geliştirme araştırma, geliştirme ve uygulama birimi; nano teknoloji ve yenilenebilir enerji kaynakları araştırma, geliştirme, ve uygulama birimi; elektrik, elektronik ve mekanik araştırma, geliştirme ve uygulama birimi ve istatistik değerlendirme, bilgi transferi ve insan kaynakları araştırma, geliştirme ve uygulama birimlerinin kurulması hedefleniyor.

DPT tarafından desteklenen projenin 9 milyon YTL'ye mal olması bekleniyor. Projenin yürütücüsü olan GOÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Saltalı, bilgilendirme toplantısında, projenin amacına değindi. Saltalı, kene ve kene kökenli hastalıkların bölgede yaygın olması nedeniyle bu projenin hazırlandığını kaydetti.

Dekan Saltalı ayıca, DPT'ye sunularak hazırlanan projedeki amaçları şu şekilde sıraladı: "Bu projeyi hazırlarken kurumda bulunan bilim adamlarının birlikte çalışabilecekleri alt yapıya gereksinim olması, bölge ekonomisini güçlendirebilecek ve teknik araştırma yapabilecek alt yapının kurulmasına ihtiyaç olması, üniversitenin araştırmacı kimliğinin daha da güçlendirilerek uluslar arası alanda tanınabilirliğinin artırılması gerekliliğinden yola çıkıldı."

Proje tanıtımını sonunda açıklamalarda bulunan GOÜ Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli ise GOÜ'nün son 4-5 yılda ortaya koyduğu projelerle birçok üniversite arasında ön plana çıktığını kaydetti.

Rektör Seyfikli, ciddi bir bütçesi olan projenin bittiğinde Türkiye ve dünya bilimine katkı sağlayacağını belirterek, "Bu tip araştırmalar Tokat'ın gelişmesinin yanında üniversitesinin ulusal düzeyde kıymetli bir üniversite olduğunu gösteriyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2008 Çarşamba 19:17:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?