20
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

Kene ilaçlaması başladı

Tokat İl Tarım Müdürlüğü, kene ve şap hastalığına karşı büyükbaş hayvanlara yönelik ilaçlama çalışması başlattı.


Kenelerden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı çağın korkulan tehlikeli hastalıkları arasına girerken, keneler hayvanlarda da ciddi verim kayıplarına neden oluyor. Tokat'ta özel kıyafetleri ve gözlükleriyle ilaçlama yapan Tokat İl Tarım Müdürlüğü ekipleri, 232 bin büyükbaş hayvandan 197 bininde ilaçlama yaparak, yüzde 85 oranında ilaçlama çalışmalarını tamamladı. Vali Yardımcısı Turgay İmamgiller, İl Tarım Müdürü Yaşar Kavak ve Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Benli, yapılan çalışmalarla
ilgili basına bilgi verdi. Vali Yardımcısı İmamgiller, KKKA hastalığıyla ilgili çalışmaların yaklaşık 2 aydır devam ettiğini belirterek, "Keneye karşı etkin bir mücadele devam ediyor. Komisyonumuzun toplantısında değerlendirme yaparak, hastalığın minimuma inmesi için çalışma yapılıyor" dedi.


İl Tarım Müdürü Kavak ise, şap aşılaması ve kene ilaçlamasının ilk defa birlikte yürütüldüğünü söyleyerek, "İlaçlama çalışmaları Mayıs ayının 15'ine kadar devam edecek. Çiftçilerimiz ve muhtarlarımızdan ricamız ekipler köylerine geldiğinde tüm hayvanları meraya salmadan ilaçlama ve aşılama yaptırsınlar" diye konuştu.
Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Benli de, büyükbaş hayvanların sırtına dökülen ilacın derinin altına geçerek kenelerin ölmesini ve 1,5-2 ay hayvanlarda koruma sağladığını kaydetti. Benli, çevre ve ahır için ise ayrı ilaçlama yapıldığını sözlerine ekledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 13:32:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?