30
Mayıs
2024
Perşembe
TOKAT

Komana gün yüzüne çıkıyor

Tokat'ta kazı çalışmalarının başladığı Komana Antik Kenti gün ışığına çıkıyor.


Kazı çalışmaları, kentin 9 kilometre kuzeydoğusu Gümenek Parkı yanında Klasik Çağ kenti Komana Pontika Arkeolojik Araştırma Projesi kapsamında yaklaşık 1 ay önce Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından başlatıldı. Kazı çalışmalarını Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, Müze Müdürü Güven Yetişkin ve Mevlevihane Müze Müdürü Ekrem Anaç'la birlikte yerinde inceleyerek, proje direktörü ve Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Burcu Erciyas'tan bilgi aldı.
Erciyas, 6 arkeolog tarafından yaz aylarında yapılacak kazı çalışmalarının 20 yıl sürebileceğini söyledi. Koruma altına alınacak olan bölgede kazı çalışmalarında çıkarılan eserlerin Tokat Müzesi'ne teslim edileceğini belirten Erciyas, Hamamtepe'nin üst bölgesinde yapılan kazıda seramik ve sikke gibi tarihi eserlere rastladıklarını kaydetti. Başkan Çiçek ise koruma altına alınacak bölgede yapılan çalışmaları belediye olarak imkanlar ölçüsünde desteklemeye devam edeceklerini söyledi.
Komana'nın, Mitridat Krallığı'nın idaresinde önemli bir kültür merkezi olduğu, Roma İmparatorluk Dönemi'nde de özerkliğini koruduğu bildirildi. Anadolu tanrısı Ma'ya adanmış olan kutsal alanın aynı zamanda çevre bölgeler için bir ticaret merkezi ve olasılıkla Mitridat Krallığı için banka görevi gördüğü biliniyor. Kutsal alanda düzenlenen festivaller, zengin pazar yeri, kutsal fahişeleri ve kenti çevreleyen verimli arazisi ile Anadolu'nun tüm bölgelerinden ziyaretçi akınına uğrayan Komana, ilk olarak 19.
yüzyılda Avrupalı gezginler tarafından ziyaret edildi.

İha
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2009 Çarşamba 15:47:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?