7
Mayıs
2024
Salı
TOKAT

Koruyucu gözlük önlemi

Tokat İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Fatih Şua Tapar, KKKA virüsü taşıyan hastaya uygulanacak işlemler sırasında koruyucu gözlük kullanımına dikkat çekti.


Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan 3 doktor ve 1 sağlık çalışanı ile Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde görev yapan 2 doktor ile 1 sağlık personeline kenelerden insanlara geçen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü bulaşması müdahale anında alınması gereken tedbirleri gündeme getirdi. Hekimler KKKA hastasına canlandırma uygulanması veya kanamaya müdahale sırasında virüse yakalanma riski taşıyor. Hastane görevli sağlık çalışanları da ağız, burun, diş eti, vajina ve enjeksiyon yerinden kanaması olan hastaların takibi sırasında ciddi risk altında bulunuyor. Tüm bu gelişmelere paralel olarak alınacak önlemler hasta ve sağlık çalışanlarını karşılıklı olarak virüse karşı koruyor. Hastayı canlandırma işlemi sırasında koruyucu önlük, eldiven, maske, bone ve koruyucu gözlük kullanımı önem kazanıyor.


İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Fatih Şua Tapar, hastaya bir girişim yapılacaksa veya kan bulaşma riski varsa mutlaka gözlük kullanılması gerektiğini söyledi. Tapar, virüsün basit bir el yıkamayla ölebileceğini ama el yıkamada mutlaka sabun kullanılarak, parmak araları ve tırnaklar iyice yıkanması gerektiğini belirtti. Tapar, virüslü hastaya müdahale de gözlük kullanımına dikkat çekerek, "Basından okuduğumuz kadarıyla Ankara'daki olay hekimin muhtemelen gözüne bir damla kan sıçramış olması lazım. Böyle bir gözlük takılmış olsa bu da engelleniyor. Virüs ellerde çizik, yara yoksa bulaşma söz konusu değil. Ama tırnak araları göz ağız içi gibi ince derinin olduğu yerlerde üzerimize kan sıçramadan sonra rahatlıkla bulaşma mümkün. Çünkü oralarda yüzeye çok yakın kılacak damarlar var. Virüs bize geçebiliyor. Hastaya enjeksiyon yaparken, dikkatli olunmalı ve enjektörün imha edilmesi gerekiyor. İğne yaparken hemşireler dikkat etmesi gerekiyor. KKKA hastalığı ile ilgili hava ile yani solunum yolu ile bulaşma sadece bir ihtimal, örneği görülmüş değil. Kan ile bulaştığı düşünülüyor" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2008 Pazartesi 16:10:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?