30
Nisan
2024
Salı
TOKAT

Künyesi olmayana giriş yok

Tokat Merkez Sebze Ürünleri Tarımsal Üretim Birliği Başkanı Gürsel Somuncu, yeni Hal Yasası ile artık künyesi olmayan hiçbir ürünün değerlendirilmesinin mümkün olmayacağını söyledi.

Kamuoyunda Hal Yasası olarak bilinen ve 1 Ocak 2012'de yürürlüğe giren 5957 Sayılı kanuna ilişkin açıklama yapan Tokat Merkez Sebze Ürünleri Tarımsal Üretim Birliği Başkanı Gürsel Somuncu, yasa ile artık kayıt dışı ticarete son verilebileceği gibi ürünlerin sağlık ve kalite yönü ile izlenebileceğini söyledi.

Türkiye’de 23 milyar TL gibi bir rakımın kayıt dışı olduğuna dikkat çekerek, “Yaklaşık 43 milyon ton yetişen yaş sebze ve meyvenin 9 milyonu kayıt altında geri kalanı hala kayıt dışı devam etmekte. O yüzden hem bu kayıt dışındaki vergi kaybı kayıt altına alınmış olacak hem de sektör Avrupa ile rekabet edebilir hala gelecek. Türkiye’de 206 halimiz mevcut. Bin 836 tüccarımız yürürlükte olan 552 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile bir şekilde sorunlarının çözümü noktasında bu kanun yürürlüğe girdikten sonra bizler üretici birlik başkanı olarak üreticilerimizin hazırlayacakları ürünleri artık mutlaka bir künye için gerekli olan teknik alt yapıyı oluşturmaya gayret ediyoruz. Artık hallerimizde künyesi olmayan hiçbir ürünün değerlendirilmesi mümkün olmayacak. Yine bizi çok yakın olarak ilgilendiren konu bu yasada kesilen yüzde 2’lik stopaj üretici birlikleri kanalı ile satılırsa yüzde 1’e düştü. Ayrıca 13 olan komisyonda yüzde 8’e çekildi. Yani burada yaklaşık yüzde 15 olan komisyon yüzde 8 gibi rakamlara çekildi. Buda üretici açısından güzel bir gelişme. Ama bizim belediyelerimizin alt yapıları kayıt sistemine uygun değil. Kent konseyi toplantısında en kısa zamanda çiftçi kayıt sistemin hazırlanacağını söyledi belediyemiz” dedi.

Türkiye’de üretilen 43 milyon ton yaş sebze ve meyvenin 3 milyon tonun Tokat’ta yetiştiğini belirten Somuncu, Tokat’a 150 milyon TL gibi çok ciddi bir rakam girdi sağlayan sektörün kent ekonomisini çok ciddi olarak rahatlattığına dikkat çekti. Yeni yasanın hem çiftçi hem de tüketici açısından önemli kazanımlar sağladığına dikkat çeken Başkan Somuncu, çiftinin artık iyi tarım uygulamaları dedikleri şartlar üretim yapacağını ve kazanç sağlayacağını söyledi. Başkan Somuncu, ayrıca yasa ile birlikte tarladaki fiyatla ile tüketiciye yansıtılan fiyat arasındaki uçurumun giderileceğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 29 Mart 2012 Perşembe 09:47:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?