6
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

Kuş gribine karşı önlemler arttırılıyor

Tarım İl Müdürü Yaşar Kavak, kuş gribinde korkulan tehlikenin insandan insana bulaşma özelliği olduğunu söyledi.
 
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nca hayata geçirilen ve uygulanmaya başlanan eğitim programları Tokat'ta da devam ediyor. Hastalığa karşı bilinci artırmak üzere yapılan toplantılarda eğitimcilere, din görevlileri ve sağlık personeline bilgi veriliyor. 

Tarım İl Müdürü Yaşar Kavak, kuş gribini de korkulan tehlikenin insandan insana bulaşma özelliği kazanması olduğunu ifade ederek, "Çünkü böyle bir durumda geçmiş yıllarda olduğu gibi tüm dünyayı etkileyene bir salgın (pandemi) görülme ihtimali vardır. İşte bu çok önemli tehdit nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü tüm ülkelere uyarılar göndererek halkın bu konuda eğitilmesi ve böyle bir tehlikeye hazırlıklı olunmasını istemektedir. Bu amaçla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nca ortak olarak yürütülen bir eğitim programı hayata geçirilmiş ve uygulanmaya başlanmıştır. Bu amaçla her ilden belirli kişiler eğitici olarak yetiştirilmiştir. Bu kişiler de eğitimi halka yayabilecek grupları eğitmektedirler" dedi.
Kavak ayrıca kuş gribine karşı alınacak tedbirler şu şekilde sırladı: "Kanatlılarda görülen toplu ölüm durumlarında hastalıktan şüphelenmek gerekir. Bu durumda hemen yetkililere (tarım il ve ilçe müdürlükleri) haber verilmelidir. Ayrıca bu durumlarda kanatlılara temas etmemeli ve olası temaslar sonrası eller sabunla yıkanmalıdır. Köylerde kanatlıların açıkta dolaşması mümkün olduğunca engellenmeli, dolaşma alanları sınırlandırılmalıdır. Kümeslerin temizliğine dikkat edilmeli, kümese girip çıktıktan sonra eller yıkanmalıdır. Çiğ etler ve yumurta ile sebze ve meyveler temas etmemelidir. Ayrıca et ve sebzelerin kesildiği tahta ve bıçaklar mümkünse ayrı olmalı, aynı tahta ve bıçak kullanılacaksa çok iyi yıkanmalıdır. El yıkama hem kuş gribi hem de başka pek çok hastalıkta çok önemli bir eylemdir. Ancak özen gösterilerek yapılmalıdır. Doğru el yıkama için mutlaka sabun kullanılmalı, eller en az 30 saniye parmak araları ve tırnaklarda unutulmayarak detaylı bir şekilde yıkanmalıdır. Kanatlı etleri ve yumurtalarının tüketilmesinde hijyen kurallarına dikkat edilmesi durumunda ve uygun bir şekilde pişirilmesi halinde hiçbir sorun yoktur. 70 derece sıcaklıkta yarım saat pişirilen etlerde virüsün yaşaması mümkün değildir. Bu nedenle herhangi bir şüpheyle çok önemli bir protein kaynağı olan beyaz et ve yumurtadan uzak durmak kesinlikle doğru değildir."

.
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2008 Cumartesi 10:52:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?