6
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

Mağara turizme kazandırılacak

BİR ORDUNUN SAKLANDIĞI MAĞARA TURİZME KAZANDIRILACAK

Tokat'ın Niksar ilçesinde bir dönem askeri üst, bir dönem ise papazların inzivaya çekildiği yer olarak kullandığı tahmin edilen mağaraların dünya mirası listesinde yer alınması için çalışma başlatıldı.

Danişmentlilere başkentlik yapan Niksar'da kent merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan Efkerit Vadisi'ndeki mağaraların turizme kazandırılması için girişimler devam ediyor. Danişmentli Hükümdarı Nizameddin Yağbasan tarafından askeri üst olarak kullanıldığı tarihi kaynaklarda yer alan mağaralarda Mağaracılar Derneği'nin incelemelerde bulunması bekleniyor. Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar, mağaranın basında yer almasının ardından birçok kişinin buradan haberdar olduğunu kaydetti mağaraların

yeterince tanıtımı yapıldığında bir Sümela, AK Damar gibi tanınacağını ifade eden Başkan Yadigar, "Şuan yolun başındayız. O bölgelere geldiğimizde dünya ölçeğinde tanınacak. Bu mağaraların dünya mirasına alınması içinde çalışma başlattık. Niksar'ın üzerinden çok altında zenginlik var. Şehrimizin altındaki zenginlik gün yüzüne çıktığında inanıyorum ki dünya ölçeğinde açık hava müzesi olacaktır. Bu yöndeki çalışmaları da hızlandırmaya çalışıyoruz" dedi.

Öte yandan, kaya oyuklarında yaşayan Luvilerin Romalıların gelişine kadar mağaralarda yaşadıklarını ve tapındıkları, Hristiyanlığın çok zor yaşandığı bir din olarak kabul edilmediği zamanda bu tür sığınakların papazlar tarafından kullanıldığı öne sürüldü.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2011 Çarşamba 14:54:00
Güncelleme :26 Ocak 2011 Çarşamba 17:00:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?