30
Nisan
2024
Salı
TOKAT

Mahir Çayan unutulmadı

Tokat’ta eski adı ile Kızıldere'de 40 yıl önce öldürülen Mahir Çayan ve arkadaşları Almus ilçesine bağlı Ataköy beldesinde anıldı.

Tokat'ın Almus ilçesi Ataköy (Kızıldere köyü) 30 Mart 1972 yılında güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada öldürülen Mahir Çayan ve arkadaşlarını anmak için Tokat’a İstanbul, Ankara, İzmir gibi birçok ilden otobüslerle yaklaşık 400 kişi geldi. Beldenin girişi ve çıkışında ise jandarma ve polis sabahın erken saatlerinden itibaren geniş güvenlik önlemi aldı.

Anma programına katılmak için otobüslerle gelenler arama noktalarında yapılan kontrolün ardından beldeye girdi. Ellerinde döviz ve pankartlarla beldede girişinde yürüyüşe başlayan gruplar slogan atarak Mahir Çayan ve arkadaşlarının öldürüldüğü eve doğru yürüyüş yaptı. Evin önünde düzenlenen anma programı Mahir Çayan ve arkadaşları için yapılan saygı duruşu ile başladı.

TAYAD Üyesi Ahmet Kulaksız’ın konuşmasının ardından şiirler okundu, şarkılar söylendi. Kulaksız, Halk Cephesi olarak olayın yaşandığı eski adı ile Kzıldere köyünde anma programı yaptıklarını söyledi. Anma programının sürekli devam edeceğini ifade eden Kulaksız, Türkiye’nin her bölgesinden anma programına katılanların olduğunu kaydetti.

Mahir Çayan ve 9 arkadaşı, 30 Mart 1972'de Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere köyünde çıkan çatışmada öldürülmüştü.

iha
Yayın Tarihi : 31 Mart 2012 Cumartesi 19:09:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?