6
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

Mermer Fuarı açıldı

Türkiye mermer rezervinin yaklaşık yüzde 20'sini elinde bulunduran Tokat'ta, 'Kelkit ve Yeşilırmak Havzaları Doğaltaş ve Mermer Fuarı' açıldı.


Kentin tarihi mekanlarından Taşhan'da açılışı yapılan mermer fuarına başta Tokat olmak üzere İstanbul, Sivas, İzmir, Afyon, Yozgat ve Amasya'dan mermerciler katıldı.

Vali Dr. Recai Akyel'in 'Tokat Üretiyor' kampanyası çerçevesinde gerçekleşen fuarda en çok dikkatleri çeken çalışmalar Atatürk büstü, merhum Vali Recep Yazıcıoğlu'nun isminin yer aldığı mezarlık, mermerden yapılan kılıç ve meyveler oldu.

Fuarın açılış konuşmasını yapan Tokat Mermerciler ve Madenciler Derneği (TOKMERDER) Başkanı Yavuz Bilkay, Tokat'ın var olan mermer zenginliğini son yıllara kadar kullanamadığını, bu zenginliğin gün ışığına çıkarılması için Vali Akyel'in desteğiyle dernek kurduklarını ve çalışmalara başladıklarını söyledi. Tokat İl Sanayi ve Ticaret Müdürü İbrahim Yüksel ise Tokat'ta, MTA tarafından 1985 yılında yapılan araştırmada Türkiye'de yaklaşık 5 milyar 100 milyon metreküp olan mermer rezervinin 673 milyon metreküpünün Tokat'ta olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Yüksel, valilik tarafından oluşturulan komisyonca mahallinde yapılan etütlerde daha önce MTA araştırma raporunda yer alan sahalar dışında bazı mermer sahalarının söz konusu raporda yer almadığı görüldüğünü, yapılan çalışmalarda bu sahalarla birlikte Tokat'ta toplam mermer rezervinin yaklaşık 1 milyar 200 milyon metreküp olduğu ve bunun Türkiye mermer rezervinin yüzde 20'si civarına denk geldiğinin anlaşıldığını kaydetti.


Son olarak kürsüye gelen Vali Akyel ise konuşmasında, ekmeğini taştan çıkaran mermercileri kutlayarak başladı. Tokat'ta açılan mermer fuarın Anadolu'da Afyon'dan sonra 2. fuar olma özelliğini taşımakta olduğunu belirten Vali Akyel, mermer sektörünü canlandırmak amacıyla defalarca sektörel toplantılar yaptıklarını kaydetti. Vali Akyel, uygarlıkların oluşumunda doğaltaş ve mermerin öneminin büyük olduğuna işaret ederek, "Tarih boyunca büyük yerleşim yerlerinin kurulmasında, uygarlıkların oluşumunda temel iki unsur göze çarpmaktadır. Birincisi su, ikincisi taş ve mermer. Uygarlıkları doğuran sudur, yaşatan ise taştır, mermerdir. Yapılarda mermer ve taş kullanılırsa kalıcı olur. Yapılara daha fazla emek verelim. Mermer ve taş kullanalım, kalıcı olsun. Uygarlığımız, medeniyetimiz yaşasın" dedi.
Vali Akyel ayrıca, "Tokat Üretiyor Projesi" ile insanları çalışmaya ve üretmeye ikna etmeye çalıştıklarını, herkesin, her kurumun ve her şirketin daha fazla üretmesini teşvik ettiklerini sözlerine ekledi.


Yapılan konuşmaların ardından TOKMERDER Başkanı Yavuz Bilkay, mermercilere ve mermer sektörüne verdiği desteklerden dolayı Vali Akyel'e teşekkür plaketi verdi. Daha sonra Vali Akyel, beraberindekilerle 'Kelkit ve Yeşilırmak Havzaları Doğaltaş ve Mermer Fuarı' kurdelesini keserek açılışı yaptı. Açılış sonrasında ise Vali Akyel ve beraberindekiler tek tek standları gezerek bilgi aldı.


Mermer fuarı açılışına Vali Dr. Recai Akyel'in yanı sıra, AK Parti Tokat Milletvekilleri Hüseyin Gülsün, Osman Demir, Milliyetçi Hareket Partisi Tokat Milletvekili Dr. Reşat Doğru, Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek, Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Altunok, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Elibol, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muhlis Yeşilyurt, Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Orhan Sarıtaşlı, Milli Prodüktivite Merkezi Genel Sekreteri Kerim Ünal, daire müdürleri, ilçe kaymakamları, ilçe belediye
başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2008 Cuma 15:12:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?