7
Mayıs
2024
Salı
TOKAT

Mide 'by-pass'ı ile obezliğe çözüm

Japon Doktor Kazunori Kasama, morbit obezitede uzun sürede başarıyı sağlayan en önemli tedavinin mide by-pass ameliyatı olduğunu ifade ederek, "Bu işlemin binde birlik ölüm riski var" dedi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Çelik'in daveti üzerine Tokat'a gelen Japon Doktorlar Kazunori Kasama ile Takashi Oshiro, 'Kilo Verdirme Ameliyatları' konulu konferans verdi.

Tokat'ta iki kilo verdirme ameliyatına da katılan Japon doktorların eski rektörlük binası konferans salonunda verdikleri konferans beklenen ilgiyi görmedi. Yrd. Doç. Dr. Alper Çelik'in Japon doktorların anlattıklarını tercüme ederek verilen konferansa sinevizyon eşliğinde sunum yapıldı.

Dr. Kazunori Kasama, morbit obezitede (şişmanlık) çok fazla tedavi yönetimi olduğunu, uzun sürede başarıyı sağlayan en önemli tedavinin ise mide by-pass ameliyatı olduğunu kaydetti.

Mide küçültme ameliyatı ile hastalarda daha erken doyduğunu ve az besin tükettiğini belirten Kasama, bu ameliyatlarda binde birlik ölüm riski olduğunu söyledi. Ameliyat olanların olmayanlara göre yaşama şansının arttığını belirten Kasama, "Halk arasında mide kelepçesi olarak adlandırılan mide bandı uygulamalarında
uygulanan ameliyatlar birkaç çeşit. Bunlar ya mideyi küçültme ya da ince bağırsakları yer değiştirme. Sindirim olayının daha geç başlamasını sağlamak için ise yer değiştirme yapılıyor. ABD'de morbit obezitenin tedavisinde yapılan ameliyatların yüzde 85'i bu ameliyat. 2004 yılında yine ABD'de morbit obezite nedeniyle cerrahi tedavi görmek isteyen 140 bin 600 hastaya yine bu ameliyat uygulandı. Bu işlemin binde birlik ölüm riski var. Fazla vücut ağırlığını kaybetme gözaltına alındığında by-pass ameliyatları diğer ameliyatlara göre daha üstün" diye konuştu.

Metobolik sendromla ilgili sunum yapan Dr. Takashi Oshiro ise dünyada insanların 4'te birinde metobolik sendromu olduğunu söyledi. Metobolik sendromu, 'bir kişinin kalp riskini artıran karın bölgesinde yağlanma, şeker hastalığı olması' şeklinde açıklayan Oshiro, "Dünya üzerinde bulunan 2 milyon şeker hastasının yüzde 80'i kalp ve damar sorunları nedeniyle hayatını kaybediyor. Karın bölgesindeki yağlanmanın en temel göstergesi bel çevresinin örtünmesi. 1995 yılında yapılan bir araştırmada başka nedenlerle genellikle kanser nedeniyle mide ameliyatları geçiren, midesi küçültülen hastalarda cerrahlar 1990'lu yıllarda şeker hastalığının ortadan kalktığını görmüşler ve mide anatomisi ve sindirim sisteminde yapılacak bazı değişikliklerle şeker hastalığının ortadan kaldırılabileceğini düşünmüşler. Sonuç olarak yapılan bu ameliyatın şeker hastalığının tedavisi için en etkili yol olacağını iddia etmişler. Ameliyatla ilgili nokta hastaların şekerinin düzelmesinin en temel nedeni kilo vermeleri olduğunu düşünmüştüm.

Fakat farklı cerrahların raporlarından aldığım bilgilere henüz kilo kaybı olmadan bu hastaların şeker seviyeleri normale geliyor. O yüzden bu düzelmeyi sadece kilo kaybı ile açıklamak mümkün değil" ifadelerini kullandı.

.
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2008 Perşembe 18:51:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?