2
Mayıs
2024
Perşembe
TOKAT

Motor ustalarına AB engeli

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Tokat İl Temsilciliği tarafından organize edilen yemekte, makine mühendisleri bir araya geldi.

Makine Mühendisleri, Çavuşoğlu Otel’de düzenlenen programda Tokat’ın meşhur ev yemeklerinden keşkeğin tadına baktı. Yemek sonrası konuşma yapan MMO Tokat İl Temsilcisi Alparslan Akyüz, 2004-2005 yılında yapılan hizmetlere değindi.

Akyüz, makine mühendisleri olarak çeşitli konularda kurslar verdiklerini ve bazı konularda gündem oluşturduklarını belirterek "LPG ile ilgili bazı gelişmeler oldu. Genel merkezimiz yoğun bir medya baskısına başladı. Bizde basın yoluyla bir kamuoyu oluşturmaya çalıştık. Montaj tespit raporu tekrar odamıza verildi. Bu noktada odamız iyi, etkin bir konuma geldi. Ayrıca oda olarak ilimizde insanların doğalgaz konusunda kafalarındaki soru işaretlerini, vereceğimiz seminer vasıtasıyla çözmüş olacağız. Bu anlamda eğitim faaliyetlerimiz devam edecek" dedi.

MMO Samsun Şubesi Başkanı Kadir Gürkan ise makine mühendisleri olarak artık kenetlenmenin zamanın gelip geçtiğini ifade ederek, "Türkiye, Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olduktan sonra bir takım anlaşmalar imzaladı. Bunun akabinde AB yolculuğumuz başladı. Bu çalışmalar yavaş yavaş güncel hayatımıza girmeye başladı. İşte CE işaretlemesi, araçların tip onay belgeleri olmadan araç imal-tadil montaj projeleri çizilmemesi gibi. Bunlar direk bizim ülkemizi ve mesleğimizi ilgilendiren konular. Bizler artık bu değişen ve gelişen içinde bulunup tasvip etmediğimiz durumlara hazırlıklı olmalıyız" diye konuştu.

Gürkan, Dünya Ticaret Örgütü ile imzalanan anlaşmalar ve AB ile teknik mevzuat uyum çalışmaları neticesinde artık küçük sanayi esnafı motor ustalarının blok değiştiremeyeceğini belirterek şöyle konuştu:

"21 Nisan’da araç imal tadil-montaj yönetmeliği ile ilgili bir yönetmelik uygulamaya girdi. Maalesef artık bizim küçük sanayi sitelerimizdeki motor ustalarımız blok değiştiremeyecek, koltuk ilave edemeyecek. Bunlar bizim tasvip etmediğimiz şeyler. Yarın bu mekanik tesisat uygulamalarına da gelecek. Bu gelişmeler çok hızlı sürüyor. Bizde takip etmekte zorlanıyoruz. Türkiye gerçeği görülmeden bu değişim yapılıyor. Maalesef bu durumdan kötü etkileneceğiz"
Yapılan konuşmalar sonrası mesleklerinde 15, 20, 30 ve 40. yılını dolduran makine mühendislerine plaket verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2005 Pazar 14:23:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?