7
Mayıs
2024
Salı
TOKAT

Muslu Ağa Köşkü, göz kamaştırıyor

Vakıf Müzeleri arasında yer alan ve 'dünyanın en eski ahşap Mevlevihane binası' olarak tanımlanan 18. yüzyıla ait Tokat Mevlevihanesi ve Muslu Ağa Köşkü, göz kamaştırıyor.


Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarla yıllardır depolarda çürümeye terk edilmiş ve eser özelliğini yitirmeye yüz tutmuş teberrukat eşyaları bu vakıf müzelerinde sergilenerek toplumun istifadesine sunuluyor. Hizmete açılan Ankara-Vakıf Eserleri Müzesi, Edirne-Selimiye Vakıf Müzesi, Gaziantep-Vakıf Müzesi, Kastamonu-Şeyh Şaban-I Veli Vakıf Müzesi ve Konya-Sahip Ata Vakıf Müzeleri arasında yer alan Tokat-Mevlevihane Vakıf Müzesi ise tarihi dokusu ve mimarisiyle en önemli vakıf müzeleri arasında yer alıyor. Tokat'taki Dünyanın en eski ahşap Mevlevihane binası olarak tanımlanan 18. yüzyıla ait Tokat Mevlevihanesi ve Muslu Ağa Köşkü 'Tokat Mevlevihane Vakıf Müzesi' olarak düzenlenerek 2006 yılında ziyarete açılırken, her geçen gün yerli ve yabancı turistin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Müzede; Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı cami ve mescitlerden elde edilen tarihi eser niteliği kazanmış teberrukat eşyalarından örnek sergileniyor. Eser grupları arasında; Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Kırşehir Kayseri ve Tokat yöresinden geç döneme ait halı ve kilim örnekleri, El yazması Kur'an-ı Kerimler, el yazması diğer kitaplar, şamdanlar, Yağıbasan Medresesi'nin kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan sırlı seramik parçaları, parfüm şişeleri yer alıyor. Üst katta ise söz konusu binanın Mevlevihane olması nedeniyle sema törenini canlandıran semazen maketleri, Mevleviliğe ait sikke, tespih, kudüm, sema tahtası gibi eşyalar sergileniyor. Binanın arka kısmında şeyh ailesinin ikametine ayrılmış konak ile Hamuşan denilen mezarlık alanı bulunuyor.

iha
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2008 Cumartesi 17:31:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
türkiye IP: 88.252.11.xxx Tarih : 4.10.2008 18:39:53

öndeki sağlık ocağı olan bina yıkılmadan arkadaki güzellkileri kimse göremez. şundanda eminim tokat halkının % 90 ı arkadaki şeyh evini ve köşkü görmemiştir. o eski bina biran önce yıkılmadan insanların gözleride kamaşmaz. arkadaki binaları onarmak için harcanan parada boşa gitmiş olur.