6
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

'Mustafa' filmine eleştiri bitmiyor

Atatürk'ün en küçük manevi kızı Ülkü Adatepe, ''Mustafa'' filminde Atatürk'ün yalnız ve son derece tedirgin, tek başına gösterildiğini ileri sürerek, "Atatürk hiç bir zaman yalnız değildi, Atatürk'ün arkasında sevgi dolu milleti vardı" dedi.


Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) tarafından düzenlenen "Atatürk ile Çocukluğum ve Atatürk'ün İnsani Yönü" konulu konferansa Atatürk'ün manevi kızı Adatepe konuşmacı olarak katıldı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansta Adatepe, 6 yaşındaki iken kaybettiği Atatürk'le başından geçen anıları paylaştı. Zaman zaman duygusal anların yaşandığı konferansta Adatepe, yönetmenliğini Can Dündar'ın üstlendiği, Atatürk'ün askeri, siyasal ve insani yönlerini anlatan ''Mustafa'' filmini eleştirdi.

Adatepe, Atatürk'ün filmde yalnız ve son derece tedirgin, tek başına gösterildiğini ileri sürerek, "Atatürk hiç bir zaman yalnız değildi. Atatürk'ün arkasında sevgi dolu milleti vardı. Atatürk milletini çok sevdi, milleti de onu çok sevdi. Onun için bunu katiyetle reddediyorum. Atatürk eşitliğe çok kıymet verirdi. Yani derdi ki, 'bir milletin kadınlarını alıp ta onu bir yere koyup hiçbir şey yaptırmazsan o millet hiçbir zaman ilerlemez' derdi" diye konuştu.


Adatepe, Atatürk'ün manevi çocuklarını kızlardan aldığına dikkat çekerek, "Belki de bir şey ispat etmek içindi. Mesela; Sabiha Gökçen benden çok büyüktü annem yaşında idi. Ama ablalarımdı tabi. Sabiha Gökçen'i dünya da ilk defa harp uçağı kullanan bir pilot olarak yetiştirdi. Afet hanım öğretmendi onu tarih profesörü yaptı. Ben çok ufaktım ama sadece işine gidip gelen bir baba bile çocuğu ile bu kadar alakadar olmaz. Beni her yere götürüyor, her şeyimle meşgul oluyordu. Atatürk orda bir imaj vermek istedi. Bizim eskiden kalma bir adetimiz vardı. Çocukları babalar öpmez, herkesin içinde sevmez. Böyle bazı töreler vardı. Atatürk bunu değiştirmek için beni elimden tuttu her yere götürdü. Babalar çocuklarını sever ve öper mesajını verdi" diye konuştu.


Konferans sonunda ayakta alkışlanan Adatepe'yle öğrenciler görüşebilmek için yoğun çaba gösterdi. Atatürk ile çocukluğum isimli kitabını imzalayan Adatepe'ye günün anısına GOÜ Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli plaket ile çiçek takdim etti.
Konferansa; Vali Yardımcıları Şükrü Çakır, Turgay İmamgiller, GOÜ Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli, Erbaa Belediye Başkanı Ahmet Yenihan, Öğretim Görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

İha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 19:09:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?