3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

Müzeler sanal ortamda

Kelkit Havzası Kalkınma Birliği tarafından uygulamaya konulan "Sanal Müzeler" projesi kapsamında Tokat ve Sivas müzelerinin sanal ortamda görüntülerine yer veriliyor.

Tokat'ta, Kelkit Havzası Kalkınma Birliği ekim ayı genel kurul toplantısı 4 ilin valisinin katılımı ile gerçekleşti. 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayında yapılan toplantıya Tokat Valisi ve Kelkit Havzası Kalkınma Birliği Başkanı Dr. Recai Akyel, Giresun Valisi Mustafa Taşkesen, Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Sivas Valisi Veysel Dalmaz, GOÜ Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, meclis başkanları, ilçe belediye başkanları katıldı.

Gazetecilerin değerlendirme yaptığı bölümde konuşan Milliyet Gazetesi Ekonomi Muhabiri Bülent Yardımcı, ceviz yetiştiriciliğinin önemi üzerinde durdu. Türkiye'de kesilen ceviz ağaçlarının yerine yenilerinin dikilmediğini, yeni kapama ceviz bahçelerinin kurulması gerektiğini kaydeden Yardımcı, ormanlara artık sadece çam değil ceviz, kestane, vişne vb. ağaçlarında dikilmesinden yana olduğunu söyledi.

Tokat Valisi Dr. Recai Akyel ise konuşmasında Kelkit Havzası Kalkınma Birliği'nin Türkiye'de yeni ve kalıcı uygulamalarda öncü durumunda olduğunu kaydetti. Ulusal ve uluslararası platformda bölgenin tanıtımına yönelik çalışmalar kapsamında uygulanan sanal müzeler projesinin dikkat çektiğini ifade eden Vali Akyel, "Sanal Müzeler projesi Kelkit Havzası içinde yer alan kültür varlıkları ve müzeler genel müdürlüğüne bağlı önemli müzelerin sanal ortama aktarılması sağlanmıştır.

Proje kapsamında Tokat ve Sivas müzelerinin sanal ortamda görüntüleri ve müzelerin 360 derece video turlarının görüntüleri bulunmaktadır. Yurt dışı fuarlara çok ilgi gören ve bölgenin tanıtımında büyük katkı sağlayan 'Sanal Müze' projesinin diğer ayağı olan havza üyesi illerin Giresun, Gümüşhane, Sivas ve Tokat Ballıca Mağarası sanal ortama taşıması projesi birlik encümeni tarafından alınan karar ile ihale edilmiştir. Ayrıca bölgenin mutfak kültürüne ilişkin envanter ve kitap çalışması hakkında birlik encümeninin kararı ile Kelkit Havzasındaki tüm illerin mutfak kültürlerinin set halinde kitaplaştırarak tüm bölgenin tanıtımının yapılması karara bağlanarak ihale edildi" dedi.

Tokat ve Sivas Müzelerine sanal ortamda www.kelkitbasinmuseums.org sitesinde ulaşabileceği bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2007 Salı 13:26:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?