3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

Nevruz ateşi kanları kaynattı

Baharın müjdecisi olarak kabul edilen Nevruz, Tokat’ta yapılan bir dizi etkinlikle kutlandı.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Taşlıçiftlik Kampusu Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu’nda düzenlenen Nevruz kutlama programının açılışında konuşma yapan GOPÜ Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli, birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Rektör Seyfikli, "Bugün doğanın uyanışını yeşile dönüşünü kutluyoruz. İnsanlar ne bayramı derlerse desinler nasıl kutlarlarla kutlasınlar ya da hiç kutlamasınlar, yine doğa vakti gelince bizlere bu güzelliği yaşatacaktır. Ancak gelişen teknoloji doğayı, havayı, suyu kirletmekte ozon tabakasındaki delik büyümekte mevsimler değişmektedir. Dünya insanların yaptığı kötülüğü affetmemektedir. Heyelanlar tsunamiler ve kuraklık bunun en güzel örnekleridir. Doğayla dost olmayı bilen insan diğer insanlarla da kardeş olmayı bilir. Çanakkale savaşı nasıl Anzaklar başta olmak üzere özgürlüğü öğretmişse, Nevruz’un da ırkımız ne olursa olsun sömürgeci ülkeler için bir birimize düşman olmamamız dileği ile bayramınızı kutluyorum" dedi.

Rektör Seyfikli’den sonra konuşan Tokat Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, Nevruz’un bazı efsanelere konu olduğunu ve bunlardan en önemlisinin Ergenekon Destanı olduğu belirterek, "Türkler’in Ergenekon’dan çıkışları 21 Mart’a rastlar ve Türkler bugünü bayram olarak kutlamaya devam etmektedir. Türk milli kültürünün bir unsuru olan Nevruz, Türk kavimlerinin ortak kültürünü yaşatan bir halk geleneğidir. Toprağın insana muhabbet bayramı olarak bilinen Nevruz, baharın gelişine, toprağın yeni ekimine yeni mahsule, bolluğa davetidir. Eski Türkler, tabiatın uyanmasına mutluluk işareti olarak bakmış onu kutlamışlardır. Kutlama ile ortaya çıkan inanç ve adetler halk geleneğine dönüşmüş, yeni gün anlamına gelen Nevruz kelimesi ile adlandırılmış ve zamanla bir milli bayram hüviyeti kazanmıştır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Nevruz ateşini yakan Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, ateşin üzerinden ilk olarak kendisi atladı. Sonrasında ise İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Gürsel Sönmezer, İl Emniyet Müdürü İhsan Ünal, daire müdürleri ve öğrenciler, yakılan nevruz ateşinin üzerinden atladı.

Yumurta kırma yarışmasında ise Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu geçen sene yapılan yarışmadaki unvanını kaybetti. Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu’nun seçtiği yumurta, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Selahattin Yıldırım’ın seçtiği yumurta ile tokuşturması sonucu kırıldı. Vali Nasuhbeyoğlu, seçtiği başka bir yumurta ile şansını denedi. Nevruz programı, öğrencilerin birlikte coşkulu kutlamaları, halk oyunları ve yapılan ikram ile sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mart 2005 Pazartesi 14:57:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?