3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

Niksar ve Zile'ye kent atölyesi

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Niksar ve Zile'de kent atölyesi kuracaklarını söyledi.

ÇEKÜL Vakfı tarafından "Tarihi Kentler Birliği" ve "Kendini Koruyan Kentler" projeleri ile tarihe ışık tutmaya devam ediyor. Tokat'ın Niksar, Erbaa ve Zile ilçelerinde tarihi evler ve sokaklar belirlenerek koruma altına alınmaya çalışılıyor. Özgün kimliğini koruyabilmiş 50'ye yakın kentte, kültürel dokunun korunarak geleceğe aktarılmasını amaçlayan projede çok sayıda geleneksel yapı korumaya alınıyor, koruma amaçlı kent planları hazırlanıyor.

Tokat'ta tarihi mekanlarda Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Küçükarslan ile birlikte incelemelerde bulunan ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, süreklilik isteyen çalışmalarla ilgili yerel yöneticilerin birlikteliği ile kültür mirasının korunabileceğine dikkat çekti.

Sözen, "Tarihi Kentler Birliği", "Kendini Koruyan Kentler" ve "Kelkit Platformu" gibi projelerle Tokat'ta bir yol haritası çıktığına işaret ederek, "Bu bölgede Niksar, Zile ve Erbaa'da planlamaya gidildi. Elde ne kadar kaynak bulunuyorsa bunun doğru kullanılmaya başlandığını ve projenin nitelikli üretilmesine yol açan sistemin doğmaya başladığını gördük. Kendi içimizde kendi işimizi kendimiz görme politikasını gözden geçirdik. Niksar ve Zile'de kent atölyesi kuracağız. Her kentte bir kent müzesi ve arşivi oluşturacağız. Niksar'da eski kaymakamlık binası kent müzesi olacak, çalışmalar bitmek üzere. Gençlerimiz içerisinde kentlerinin farkına varacak. Erbaa'da eski kaymakamlık binasında açtık. Zile'de kale yanında bulunan büyük bir binayı kültür merkezi ve kent dairesi arşivi yapacağız. Kalenin onarımı için gerekli kaynak araştırması ve ihale başlıyor. Bu bağlamda dengeli ve bir birine bağlı olarak çalışmalar gidiyor. Hangi partiden kim seçilirse seçilsin kendi aralarında belediye başkanlarını dayanışmasını istiyoruz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2007 Salı 18:32:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?