30
Nisan
2024
Salı
TOKAT

O modern mimariye tepki

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Tokat’ın Sulusokak Çarşısı’nda tarihi mekanların yanına yapılan modern binayı eleştirerek, “Arastalı Bedesten ve Yağbasan Medresesi’nin karşısında bu modern mimariden çok hoşlanmadığımı söylemek istiyorum” dedi.

Tokat’ın tarihi mekanlarından Sulusokak Çarşısı'na taşınan müzenin açılışı Bakan Günay’ın katılımı ile yapıldı. Bakan Günay’ın makam aracından inerek tarihi çarşıda yürürken dikkatini çeken ise Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan bina oldu. Tarihi binaların arasına yapılan modern binanın ne zaman inşa edildiğini soran Günay, bu tür mekanlarda yapılacak çalışmalarda daha dikkatli olunmasını istedi.

Tokat Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin açılış töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Törende bir konuşma yapan Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, Bakan Günay’ın teşvik ve yardımları ile Tokat’ın mahcubiyet ve bilinemezlik perdesini aralayacağını ifade ederek, bakanlık tarafından yapılan çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti.

Vali Taşkesen’den sonra kürsüye gelen Bakan Günay ise konuşmasında bakanlık olarak Türkiye’de yaptıkları çalışmalara değindi. Tokat’ta biten eserlerin resmi açılışını yaptıklarının altını çizen Bakan Günay, “Sayın Valimizi yeni görevine moralle başlatalım istedik. Tokat’ta devlet güzel işler yapıyor. Belediye Başkanımız, milletvekillerimiz ve Ankara ile birlikte biraz tevazu içinde geride kalmış olan emsalsiz güzelliğini Türkiye’ye ve dünyaya duyurmak konusunda bir başlangıç yapalım diye bugün bir anlamda ona hoş geldin toplantısı düzenlemek istedik” dedi.

Van’da hiçbir adımlarından geri durmayacaklarını ifade eden Bakan Günay, 23 Ekim’de Başbakan Erdoğan’ın Van’a gideceğinin altını çizerek, “Van’da depremden sonra 15 binden fazla konutu TOKİ 100 metrekare birinci sınıf modern bir şekilde düzenlenmiş 15 bin konutun anahtarını inşallah devletimiz, hükümetimiz devletimizin sayesinde teslim edecek. Biz de Van’da bir müze temeli attık, 1 yıl içerisinde bitireceğiz. Asıl güzel olanı Ahlat, dünyanın en büyük Türk İslam Mezarlığı son derece bakımsız durumda idi. Birkaç yıldan beri çalışıyoruz. Şu anda herkesin görmesini isterim. İftihar edecek bir düzenlemeyi Türk İslam Mezarlığında yapıyoruz” diye konuştu.

BAKAN GÜNAY'DAN TARİHİ DOKUYU BOZAN MODERN BİNAYA TEPKİ

Bakan Günay ayrıca, Tokat’ta tarihi mekana yapılan modern binayla ilgili eleştirilerde bulunarak, “Karşımda gördüğüm bina ile ilgili bir tereddüttüm oluştu, onu demeden geçemeyeceğim. Buraya geldiğimde Yağbasan Medresesi’nin bu tarihi külliyeye dahil olması konusunu beraberce arkadaşlarımızla konuştuk. Burada eski camiler, külliyeler, kaya mezarları, tarihin geçmiş dönemlerinden gelen çok eser var. Bizim bunların çevresinde geçmişte yapılmış olan yanlış mimariyi kaldırmak. Mesela bu mekanı arkasındaki tarihsel dokuyu ortaya çıkartarak tamamen bir şehir meydanı yapmak var iken bir kamu kurumunun şu uygulamayı yapmış olmasını ayrıca tetkik edeceğim. Gerçekten bu miktar beni bir miktar rahatsız etti. Belki proje böyle değildi, projeyi aşan bir uygulama olmuş ama Arastalı Bedesten ve Yağbasan Medresesi’nin karşısında bu modern mimariden çok hoşlanmadığımı izin verirseniz huzurunuzda söylemek istiyorum. Hiç olmazsa bunlardan ders alalım. Bundan sonra tarihi korumak konusunda daha büyük bir dikkatle çalışalım çünkü tarihimizi korumazsak geleceğimizi aydınlatamayız” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Bakan Günay, Tokat Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin açılışını gerekleştirdi. Açılışın ardından müzeyi gezerek incelemelerde bulunan Bakan Günay, yetkililerden bilgi aldı.

Bu arada Günay, Jul Sezar’ın Tokat’ın Zile ilçesinde bir taş üzerine yazdırttığı “Veni Vidi Vici”(Geldim, Gördüm, Yendim) afişi önünde yaşlılarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Bu sırada Bakana daha yakın olmak isteyen yaşlılar arasında itişme ve sözlü tartışma yaşandı.

Müze açılışının ardından Latifoğlu Konağı’nı gezen Bakan Günay, mekanın dar olması nedeniyle basın mensuplarının güvenlik kordonunu geçmesi üzerine, “Buraya kordon konulmuş. ‘Gazeteciler geçebilir’ diye yazı var mı?” diyerek tepki gösterdi.

Bakan Günay, konak bahçesinde yapılan ikramın ardından helikopterle Samsun’un Bafra ilçesine geçti.

iha
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2012 Salı 16:16:08
Güncelleme :19 Eylül 2012 Çarşamba 11:28:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?