3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

Osman Paşa unutulmadı

Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa, 105. ölüm yıl dönümünde Tokat’ta düzenlenen törenle anıldı.

Gazi Osman Paşa Anıtı önünde düzenlenen tören, çelenklerin anıta sunulması ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kürsüye gelen Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek, Gazi Osman Paşanın 50 bin kişilik Romen Ordusu ile birleşen Rusları, 11 Eylül 1877’de 3. defa saldırıya geçmesine rağmen yine mağlubiyete uğradıklarını ifade ederek, "Bu 3. mağlubiyetten sonra Plevne’yi saldırarak alamayacağını anlayan düşman 13 Eylül günü üç taraftan muhasaraya başladı. 7 ay boyunca düşman ordusu tarafından kuşatılan Gazi Osman Paşa, yarma harekatını başlatmış, ancak Vit Suyu’ndan geçerken yaralanınca teslim olmak zorunda kalmıştır. Ancak bu bir teslimiyet değildir. Çünkü gösterilen olağanüstü kahramanlık ve taktik, harp tarihinde yeni bir müdafaa sayfası açmıştır. Rus Ordusu Komutanı Nikola bile hayran kalarak, ’şu anda bu kılıcı şerefle taşımaya hakkı olan sizsiniz’ deyip kılıcını geri vermiştir" dedi.

Başkan Çiçek’in konuşması sonrası Piyade Üst Teğmen Ertuğrul Terzi, Gazi Osman Paşa’nın askeri kişiliği ile ilgili bilgi verdi. Programda ayrıca öğrenciler tarafından Gazi Osman Paşa ile ilgili şiirler okundu.

Törene, Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, Belediye Başkanı Doç. Dr. Adnan Çiçek, Garnizon Komutan Vekili 48. Piyade Alay Komutanı Piyade Kıdemli Albay Serhat Özmilli, Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli, öğrenciler, askeri ve mülki erkan katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2005 Salı 15:46:05
Güncelleme :12 Nisan 2005 Salı 13:24:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?