30
Nisan
2024
Salı
TOKAT

Pancarda taban fiyatı endişesi

Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen, özelleştirilen Turhal Şeker Fabrikası'nın yeni sahiplerinin henüz taban fiyatlarını açıklamamasının şeker pancarı üreticilerini endişeye soktuğunu ve rahatsız ettiğini söyledi.

Ziraat Odası'nda düzenlediği basın açıklamasında özelleştirilen Turhal Şeker Fabrikası'na değinen Başkan Dökülen, şeker fabrikalarının satışının kesinleştiğini söyledi. Başkan Dökülen, şekerde taban fiyat açıklanmadığından çiftçinin endişeli ve rahatsız olduğunu ileri sürerek, "Çiftçi meydana getirdiği malın fiyatını bilmediğinden endişeli, kar mı edecek zarar mı? İnşallah patronlar bunu en kısa zamanda açıklar" dedi.

Dökülen, Tokat'ta çiftinin perişan olduğunu hayvancılığın bittiğini ileri sürerek, "Ben bir beyanat vermiştim. 'Tokat için 0 faizli bulunmaz bir rakamdır. Kaçmasın hayvan kredilerinden faydalanın' diye. Ancak maalesef aldanmışız. 32 yıllık çiftçiyim, ben de çiftçi olarak aldandım. Bugün çiftçi zarar etti, battı. Bugün o çiftçi yüzde 50 zarar etti. Yetkililerden bir çiftçi kuruluşu olarak et fiyatlarını yüksekten değerlendirerek Tokat çiftçisini kurtarmalarını istiyorum. Geçen ay tavuk 2-3 lira fiyat değişti. Ama büyükbaşta değişiklik yok. Tokat'ta üretici ucuz et satıyor. Ama tüketici pahalı et yiyor. Makasçı para kazanıyor. Bunu kaldırsınlar" diye konuştu.
Tokat bölgesinde bu yıl domates üretiminin fiyasko vereceğini iddia eden Dökülen, konuşmasını şöyle devam etti: "Geçen sene sırık domateste para kazandık diyen çok az. Maliyetler yüksek. Hesabını yaptığınız zaman Tokat çiftçisinin sırık domatesinden para kazandığı kanaatinde değilim. Ben yine söylüyorum. Bundan ne anlaşılıyor. Çiftçi pahalı alıyor, ucuz satıyor. Ayakta kalması mümkün değil."

iha
Yayın Tarihi : 7 Mart 2012 Çarşamba 17:53:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?