30
Nisan
2024
Salı
TOKAT

Ramazan'a özel çörek

Tokat’ta Ramazan çöreği kendine has tadıyla iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Türkiye’de Tokat'a has olarak sadece Ramazan ayında yapılan çörekler tezgahlardaki yerini aldı. Simit, yağlı imal eden fırınların birçoğu Ramazan ayı ile birlikte çörek üretimine başladı. Nohut mayasından üretilmesi nedeni ile şeker, tansiyon ve mide rahatsızlığı olan kişilerin tercih ettiği Ramazan çörekleri, iftardan 1-2 saat sonra tüketildiğinde hazımsızlık şikayetini ortadan kaldırıyor.

Dede mesleğini sürdüren fırın ustası Mehmet Çelik, Ramazan çöreklerinin doğal nohut mayasıyla, tuz ve şeker kullanılmadan yapıldığını belirterek, "Nohut mayası genelde şeker oranını düşürüyor. Bu anlamda ayrıca talep görüyor. İftardan sonra çayın yanında tüketilen ramazan çörekleri isteğe göre sade ve cevizli olarak yapılabiliyor. Ayrıca isteğe bağlı olarak çörek hamuruna değişik malzemelerde katılabiliyor. Tokat’a özgü çöreklerimizde kent dışında da siparişler oluyor” dedi.

Çelik, Ramazan çöreğine ilgiden memnun olduklarını belirterek, “Müşterilerimizin isteğine göre çörekte yapıyoruz. Malzemesini getirenler özel sipariş veriyorlar. Fiyatları ise gramajına ve içine konulan ürüne göre değişiyor. 1,5 lira ile 8 lira arasında fiyatlarda çöreğimiz mevcut” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2012 Cuma 18:16:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?