7
Mayıs
2024
Salı
TOKAT

Ruhsatsız binaya izin yok!

KÖYLERDE RUHSATSIZ BİNAYA İZİN VERİLEMEYECEK

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, artık köylerde ruhsatsız bina yapımına izin vermeyeceklerini belirterek, "'Seçim geliyor başkan binamı yıkamaz' diye düşünebilirler. Ama bir iki tane bina yıkılsın, daha kimse bunu yapmaz" dedi.

Şehit Üsteğmen Taner Erdoğan'ın cenaze törenine katılmak üzere Erbaa ilçesine gelen Bakan Demir, daha sonra Tokat il merkezine geçti. İlk olarak Vali Şerif Yılmaz'ı makamında ziyaret eden Bakan Demir, yeni ruhsat alacak olan binalara enerji kimlik belgeleri verildiğini, artık vatandaşların aracıya gerek kalmaksızın evraklarını getirerek Tapu Sicil Müdürlüğüne teslim ettiğini, aynı gün işlemlerinin yapıldığını kaydetti. İhale kırımları düzenlemesi ile ilgili sorulara cevap veren Bakan Demir, 8 yılda on

binlerce ihale yapıldığına dikkat çekerek, "Ama kamuoyunda kamu ihaleleri son derece şeffaf, güvenilir, itimat edilir oldu. İhalesi yapılan işler de süresinden önce bitiriliyor. O son düzenlemede kaliteyi arttıran, verimliliği arttıran, kamu yapımcı ve müşavir firma arasındaki problemleri de ortadan kaldıran sistemi çok daha sağlıklı hale getiren bir sistem. Daha önceki uygulamaya yeniden dönüş anlamı taşıyan düzenleme. Bildiğiniz gibi kamu ihale kanunları, dünyanın her ülkesinde sürekli yenileme ihtiyacı

olan sürekli takip edilmesi gereken kanunlardır. Doğası vardır işin. Malzemeler, yapım şekilleri, teknoloji, bina yapma ve kullanma refleksleri değişiyor. Şuanda kamu ihale kanunumuz, dünyada en iyi uygulanan en iyi netice veren ihale kanunlarından bir tanesi. Onun için düzenlemeler buna yönelik. Biz de bakanlık olarak yılda aşağı yukarı 500'e yakın ihale yapıyoruz. Kamuoyunda olumsuz hiçbir intiba ve olumsuz bir habere konu olmuyorlar. Çünkü son derece şeffaf ve sağlıklı çalıştırıyoruz. Kamu artık bu

konuda özellikle 8 yılda çok büyük mesafe kat ettiğini gösterir. Kamu nerdeyse özel sektörün önüne geçti bu konudaki başarılarıyla" diye konuştu.

KOOPERATİFLER MERCEK ALTINDA

Vali Şerif Yılmaz'ı ziyaretinin ardından İl Bayındırlık ve İskan Müdürlüğünü ziyaret eden Bakan Demir, İl Müdiresi Feriha Koç'tan brifing aldı. Bakan Demir, yapı kooperatiflerinin işleyişini sıkı takip altına alacaklarını söyledi. Yeni düzenleme ile kooperatif üyelerinin elektronik ortamda kooperatif durumunu takip edebileceklerini ifade eden Bakan Demir, "Dolayısı ile aidat ödeme aksaklık varsa kooperatif yönetimi idare etme yoluna gitmeyecek. İnternet sayfasında yayınlandığı için resmi işlem yapılacak ve üyeler mağdur olmayacak" dedi.

Daha sonra Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek'i makamında ziyaret eden Bakan Demir, artık köylerde ruhsatsız bina yapımına izin vermeyeceklerini kaydetti. Artık ruhsatla bina yapımının kolaylaştığına dikkat çeken Bakan Demir, " 'Seçim geliyor başkan binamı yıkamaz' diye düşlenebilirler. Ama bir iki tane bina yıkılsın, daha kimse bunu yapmaz. Sayın Valim sizlerden özel destek bekliyoruz. Çünkü ruhsatlı bina yapmak kolaylaştı" ifadelerini kaydetti.

Geçmiş dönemlere atıfta bulunan Bakan Demir, "Bugünkü mevzuatın yüzde 90'ı o gün de vardı. Kaçak ve ruhsata aykırı bina yapmayı özendirecek bir mevzuatımız yok. O gün ilgililer ve sorumlular bu işe sahip çıkmadığı, göz yumduğu için o vatandaşa zarar vermiş oldular. Kamuya o binalarda oturacak insanların hayatını riske etmiş oldular. Yerel yönetim olarak baktığınızda ise çarpık yapılaşmaya imkan vermiş oldular. Biz buna mevzuat düzenleyerek, kimlik yapıp vererek meşrulaştırma yoluna giderek bu sağlıksızlığı tescil edemeyiz. Böyle bir yol yok. Bina dayanıksız, güvenliksiz ise buna dayanıklı diye ruhsat verebilir miyiz" dedi.

"MÜTEAHİTLER KAYIT ALTINA ALINACAK"

Belediye ziyaretlerinin ardından AK Parti İl Başkanlığı'na geçen Bakan Demir, İl Başkanı Eyüp Eroğlu'dan çalışmalarla ilgili bilgi aldı. 2012 yılından itibaren müteahhitlerin kayıt altına alınarak, işlemleri elektronik sistemde takip edileceğini beliren Bakan Demir, "Ruhsat ve projelerini ayrı yapan müteahhit olursa onu gidermeden ikinci bir ruhsat alamayacak. Vergi ve sigorta prim borçlarını ödemedikçe ikinci bir bina yapamayacaklar. Bu uygulamadan herhalde darılmazlar değil mi bize? Dolayısı binalardan

dükkan daire satın alan vatandaşımız bir problemle karşılaşmıyor olacak. Bakanlık ayrıca artık bürokrasiyi azaltan problemlere teknik çözüm üreten bir konuma da yükselmiş oldu" diye konuştu.

Toplantı, Bakan Demir'in açıklamalarının ardından basına kapalı devam etti.

KÖYLERDE RUHSATSIZ BİNAYA İZİN VERİLEMEYECEK
KÖYLERDE RUHSATSIZ BİNAYA İZİN VERİLEMEYECEK
KÖYLERDE RUHSATSIZ BİNAYA İZİN VERİLEMEYECEK
İHA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2011 Çarşamba 21:16:04
Güncelleme :13 Ocak 2011 Perşembe 09:06:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?