6
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

Rüzgar gülü ile temiz enerji

TOKAT'TA RÜZGAR GÜLÜ İLE TEMİZ ENERJİ

Tokat'ta Rüzgar Elektrik Santralleri (RES) projesi kapsamında 16 rüzgar gülünden 7'si dikildi.

Tokat merkeze bağlı Killik Köyü mevkiinde Eksim Yatırım Holding tarafından yapılan RES, çevreye zarar vermeden elektrik üretecek. Yılda 40 megavat elektrik üretecek olan tesis Tokat OSB'den ülke ağına bağlanacak.

 Her bir kanat ağırlığı 11 ton olan 25 metre uzunluğundaki 3'er kantlı rüzgar gülleri Almus Barajının yaklaşık iki katı enerji üretecek. Tokat Kent Konseyi çevre sağlık örgütü tarafından düzenlenen gezide yetkililerden bilgi alan sivil toplum örgütü üyeleri temiz enerjinin artmasını temenni etti.

Şantiye Şefi Rüstem Sami Uyan, projenin çevreye minimum tahribatla tamamlanıp ülke ekonomisine katkıda bulunacağını söyledi. Toplam 16 adet rüzgar türbini inşa edileceğini ifade eden Uyan, "Her biri 2,5 megavat gücünde buradaki üretilen enerjiyi trafo merkezimizde toparlayıp iletim hattı ile Tokat Organize sanayide bulunan bağlantı noktasından ülke ağına bağlayacağız. Üretim kapasitemiz 40 megabayttır. Bu da Tokat'ın yüzde 70 elektrik üretimini karşılıyor. Almus Barajı ile kıyasladığımızda haberlerden okuduğuma göre yılda 27 megavat olduğunu okudum. Bizim ki ise yılda 40 megavat dolaysıyla Almus barajından fazla bu yıl itibariyle bu yılın sonuna üretime hazırlamış olacağız" dedi.

Tokat Kent Konseyi Başkanı Av. Mustafa Yavuz da rüzgar enerjisi çevreye zararsız ve temiz enerjilerden bir tanesi olduğuna dikkat çekerek, "Çernobil ile Japonya'da meydana gelen olaylardan sonra nükleer enerjinin her ne kadar biz ülke olarak müracaat etsek bile tehlikeleri meydandadır. Biz akarsularımızı iyi kötü bu döneme kadar değerlendirdik. Bundan sonrada gördüğünüz gibi rüzgar enerjisi ile değerlendirmek durumundayız. Ülke ve Tokat olarak hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

TOKAT'TA RÜZGAR GÜLÜ İLE TEMİZ ENERJİ
TOKAT'TA RÜZGAR GÜLÜ İLE TEMİZ ENERJİ
TOKAT'TA RÜZGAR GÜLÜ İLE TEMİZ ENERJİ
TOKAT'TA RÜZGAR GÜLÜ İLE TEMİZ ENERJİ
İHA
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2011 Cumartesi 16:00:04
Güncelleme :2 Temmuz 2011 Cumartesi 18:31:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bayram IP: 78.187.19.xxx Tarih : 15.07.2011 16:06:35

durmak yok  yola devam yatırımlar tokata  yapılsın gençlerimiz bu topraklarda kendilerine iş bulsun gurbete gitmesinler ucuz enerji yeni yatırımlar getirir işsizlik azalır umarım  ALLAH BOL KAZANÇLAR NASİP ETSİN