6
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

Şap aşısını yaptırmayalara ceza

İl Tarım Müdürü Yaşar Kavak, sonbahar dönemi şap aşının 2 Kasım tarihinde sona erdiğini hatırlatarak, "Şap aşısı yaptırmayan üreticilere bin YTL cezai işlem uygulanacak" dedi.


Tokat'ta, sonbahar dönemi şap aşılama kampanyasında; merkez ilçe dahil toplam 12 ilçede yaklaşık 300 bin baş sığır ve mandaya şap aşısı uygulanması hedefleniyor. Özellikle sığır, manda, koyun ve keçi gibi çift tırnaklı hayvanlarda ağız, tırnak ve memelerde lezyonlar oluşturarak büyük ekonomik kayıplara yol açan; buzağı, kuzu, oğlaklarda ise yüksek oranda ölümle seyreden şap (dabak) hastalığına karşı 1 Eylül tarihinde başlatılan şap aşı kampanyası önem taşıyor.

İl Tarım Müdürü Yaşar Kavak, vatandaşların hayvanlarını şap hastalığına karşı korumanın en etkili yolunun aşılama olduğunu bilmeleri gerektiğini belirterek, "Ayrıca hayvan alırken hasta veya hastalıktan şüpheli hayvanlar alınmamalıdır. Hayvanlarında şap hastalığı görüldüğünde; hasta hayvanlarını sağlamlarından ayırarak, en yakın il ve ilçe tarım müdürlüklerine bildirmeleri gerekir.

Kesinlikle hasta veya hasta hayvanlarla bir arada bulunan hayvanlarını satmamaları gerekir" dedi.


Kavak, 3285 sayılı Yasa gereği şap aşısı yaptırmayan üreticilere bin YTL cezai işlem uygulanacağını ifade ederek, "Şap aşısı yapılmamış hayvanların nakli mümkün olmadığından, özellikle kurbanlık hayvan sevkinde yetiştiricilerin bir problemle karşılaşmamaları açısından aşılamaya özen gösterilmeli" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2008 Çarşamba 17:30:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?