6
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

Şap büyük tehdit!

TOKAT'TA ŞAP KARANTİNASINA UYULMADIĞI İDDİASI

Tokat Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen, şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarının kapatılmasına rağmen her gün açık olduğunu iddia ederek, "Kağıt üzerinde kapatıyoruz ama gerçek uygulamaya ne çiftçim ne pazarlamacı bu işi yöneten kişiler gidiyor" dedi.

Tokat İl Komisyon Kurulu kararıyla şap hastalığının yayılmaması için hayvan pazarları yaklaşık bir buçuk aydır kapalı tutulurken, hastalık nedeniyle aşılama çalışmaları devam ediyor. Dökülen, resmiyette hayvan pazarları kapalı olduğunu ama sabah saatlerinde mesai saati öncesi bazı hayvan pazarlarının açıldığını ileri sürerek denetim yetersizliğinden yakındı. 116 köyün birçoğunda hayvan ölümleri, zayiat olduğunu ifade eden Dökülen, "Tokat'ımızda bugüne kadar şaptan hayvan ölümü görmüyorduk. Her gittiğimiz köyde 3-4 tane hayvan öldüğünü bir kişinin 7-8 tane hayvanın öldüğünü gözümle gördüm. Şaptan başka bir mikrop olduğunu da tahmin ediyorum. Ama şap diyorlar inşallah şaptır. Çiftçimin burada fedakarlık etmesi lazım. Tarım Müdürlüğünde kişiler geldiğinde hayvanlarına aşı yaptıracak" dedi.

Şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarının kapatılmasına rağmen her gün açık olduğunu iddia eden Başkan Dökülen, "Hayvan pazarına sabah gidin hayvan satışı yapıldığını görürsünüz. Kağıt üzerinde kapatıyoruz ama gerçek uygulamaya ne çiftçim ne pazarlamacı ne bu işi yöneten kişiler gidiyor. Mesai 08.00'de başlıyor, bu saate kadar ise hayvan pazarı dağılıyor. Perşembe günü Tokat'ta hayvan pazarı varsa bunu 07.00'de tedbirinin alınması lazım. O nedenle mikrop dağılıyor. Bir köyde olan mikrop diğer köylere de yayılıyor. Pazarların kapalı tutulmasının sebebi bu" diye konuştu.

Öte yandan, Veteriner Hekim Mehmet Ali Tanrıverdi de bir süre önce yaptığı açıklamasında Tokat'ta şap hastalığı nedeniyle bazı işletmelerde ölen hayvan sayının 15-20 civarında olduğunu söylemişti.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2011 Çarşamba 14:55:04
Güncelleme :16 Mart 2011 Çarşamba 15:58:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?