3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

Sarıtaşlı: Güzel günler yakında

Tokat’ta bir biri ardına fabrikaların kapatılması sonrası basında ve kamuoyunda yer alan ’Tokat Nereye Gidiyor’ şeklindeki soru işaretlerine Tokat Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Orhan Sarıtaşlı, yanıt verdi.

PEPSİ Tokat Fabrikası ve Niksar Ayvaz Suyu’nun kapatılması sonrasında Tokat Sigara Fabrikası’nın özelleştirme kapsamında ihale tarihinin yaklaşması ile birlikte Tokat halkı arasında endişe verici bir tablo yaşanırken, TTSO Başkanı Orhan Sarıtaşlı, bu süreci değerlendirdi. Sarıtaşlı, "Niksar Ayvaz Suyu Fabrikası, Sudi Özkan tarafından işletilen bir tesisti. Yaptığım araştırmalarda üç aydır belediyeye olan mükellefiyetini, borçlarını ödemediği için şuanda tesis belediyeye kalmış durumda. Böyle telaş etmeye gerek yok. Belediye yeniden burayı bir müstecire ihale ederek işletmeye açacak. Yani problem yok, belki de belediye daha da çok kar edecek" diye konuştu.

Pepsi Tokat Fabrikası’nın kapanması konusunda gerekli girişimlerde bulunduklarını fakat Pepsi Fabrikası’nın Amerikan şirketi olması ve Amerika’da alınan bir karar olması nedeniyle bir sonuç alamadıklarını belirten Sarıtaşlı, "Bazı sıkıntıları vardı, örneğin teşvik kapsamına eski fabrikalar girmemişti. Bu muafiyetlerden istifade edememesi onlar için bir sıkıntı idi. Dolayısıyla 6 ay içinde tekrar değerlendirmeye aldılar. İnşallah yeni çıkacak yasa ile eski tesislerinde yaralanması söz konusu. Bunlar da değerlendirerek yeniden üretime geçme ihtimalleri söz konusu, girişimlerimiz bu yönde devam ediyor" dedi.

Sarıtaşlı, Sigara Fabrikası’nın bir devlet politikası, hükümet politikası olduğunu ifade ederek, "Özelleştirme sadece Tokat Sigara Fabrikası ile alakalı bir konu değil. Türkiye’deki bütün kamu kuruluşlarının özelleştirilmesi ile ilgili alınan bir karadır. Elbette Tokat Sigara Fabrikası Tokat’ın ekonomisine büyük bir katkı sağlamakta, biz bunun bilincindeyiz. Aşağı yukarı bin 500 işçin çalıştığı katma değeri Tokat’a büyük getirileri var. Biz hükümetimize blok satıştan çıkartılarak buradaki çalışan işçilere satılması konusunda taleplerimizi sunduk. Ama ne derece de olur olmaz. Bu işi ancak siyasilerimiz ve hükümetimizin alacağı bir karardır. Temennimiz sigara fabrikamıza en ufak bir şeyin olmaması. Özelleştirmeden ayrı tutularak teknolojisinin geliştirilerek daha etkin verimli bir fabrika haline dönüşmesidir" şeklinde konuştu.

Basında ve kamuoyunda tartışılan ’Tokat Nereye Gidiyor’ şeklindeki haberlere de değinen Sarıtaşlı, "Bu tür konuşma ve yazı yazan insanların Tokat’a zarar verdiklerini düşünüyorum. Bize yatırım yapmak için gelen insanlar var. Özellikle tekstil konusunda fason imalat yapan bazı üreticilerin Tokat’a gelmeleri konusunda görüşmeleri sürdürüyorlar. Fakat kafalarındaki soru işareti, basında çıkan haberler konusunda endişe duyuyorlar. Tokat’ta sıkıntı varsa biz niye gelelim gibi bizlere soru soruyorlar. Dolayısıyla karamsar tablo çizmek hiç kimsenin lehine değil toplumun aleyhinedir. Bu bir ticarettir, bazıları işyerini açık kapatabilir ama biz Tokat halkı olarak yeni yapılacak her türlü yatırma destek vermeliyiz. Tokat’ta geriye gidiş diye bir şey yok, ben gelecekten son derece umutluyum. 2005 yılı Tokat için gelişme yatırım yılı olacak diye düşünüyorum" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2005 Pazartesi 12:11:34
Güncelleme :14 Şubat 2005 Pazartesi 12:15:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?