7
Mayıs
2024
Salı
TOKAT

Şeker pancarı alım kampanyası başladı

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Muammer Tuksavul-Turhal Şeker Fabrikası bahçesinde düzenlenen törenle 75. şeker pancarı alım kampanyası başlatıldı.
Törende kampanyayla ilgili bilgi veren Turhal Şeker Fabrikası Müdürü Abdulkadir Gülsün, Yeşilırmak'ta yaşanan balık ölümlerinin bazı kurum ve kuruluşlar tarafından kasıtlı olarak fabrika üzerine yapıştırılmak istendiğini ileri sürdü. Fabrikada kampanya dönemini fırsat bilen bazı tesislerin yoğun bir şekilde atıkları Yeşilırmak'a deşarj ettiğini iddia eden Gülsün, "Turhal Şeker Fabrikası, son 5 yılda modern teknolojiye geçişle ilgili otomasyon yatımlarının haricinde çevre kirliliği yaratmamak amacıyla 15 milyon YTL'lik çevre yatırımı yaptı. Fabrikamızda 10 milyon YTL maliyetle yapılan havzanın en büyük atık su arıtma tesis mevcut. Yeşilırmak'a atıklarını bırakan tüm kuruluşların atık miktarları ve atık cinsleri tespit edilmeli ve tamamının deşarj izin belgesine sahip olması sağlanmalıdır" dedi.
Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök ise, Türkiye'de şeker pancarı fabrikalarının özelleştirilmek istenmesini 'cinayet' olarak değerlendirdi. Gök, 2007 yılı sonu itibariyle bütün şeker fabrikalarının özelleştirme programına alındığını belirterek, "Şeker-İş olarak Danıştay'a gitmek suretiyle fabrikaların satışını durdurduk. Fakat yeniden 30 Haziran tarihinde karar alınmak suretiyle bütün şeker fabrikalarını programa aldılar. Bu fabrikalarımızın hepsi sosyal amaçla yapılmış. Devletin burada şeker fabrikalarının varlığıyla olduğunu görüyoruz. Öncelikle Van Erciş, Kars, Ağrı ve Erzurum şeker fabrikalarını gezdim gördüm. Buralarda şeker fabrikası olmaz ise devletin polis copu ve jandarma dipçiğinin haricinde yok olduğunu görürsünüz" diye konuştu.


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr. Şükrü Ayalan, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin çok öncelere dayanan bir plan program dahilinde devam ettiğini kaydetti. Özelleştirmenin parti programı, devlet politikalarında var olduğunu ifade eden Ayalan, "Ancak her özelleştirme yaptığımız yerde birileri diyor ki 'aman burada durun.' TEKEL özelleştirildiğinde de benzer şeyler söylendi. Şekerde de söylenecek. Başka yerde de söylenecek. Haklılık payı olan şeylerin hepsinin yanındayız. Şeker-İş Genel Başkanı Gök'ün haklılık payı olduğu noktaları gördüm. Sayın Başbakanımıza götürdüm yıl 2005, bugün yıl 2008 fabrikalarımız dimdik ayakta. İşçilerimiz artı kadro aldılar. Haklılık payı olan herkesin yanındayız. Milletimizin menfaatinden başka bir şey düşünmüyoruz" şeklinde konuştu.


Son olarak kürsüye gelen Vali Dr. Recai Akyel ise konuşmasında, şeker pancarı alım kampanyasının hayırlı olması temennisinde bulunarak şunları söyledi:
"Turhal Şeker Fabrikası 1933 yılından bugüne kadar bölgeye can kaynağı, hayat kaynağı oldu. Çevre illere de büyük katkısı olan bu fabrikanın bu faydası devam edecek. Önemli olan toprağımızın değerini bilmemiz, üretmemiz ve tarım toprağını tarım amacı dışında kullanmamız." Yapılan konuşmaların ardından şeker fabrikasına traktör ve kamyonlarla ilk pancar getiren çiftçilere çeşitli hediyeler verildi. Törende yapılan duanın ardından açılış kurdelesini Vali Dr. Recai Akyel, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr. Şükrü Ayalan, Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli, Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök ve Turhal Belediye Başkanı Ali Gözen birlikte kesti.


Şeker pancarı alım kampanyası ile 3 ile bağlı 12 ilçedeki 315 köyde toplam 14 bin 637 çiftçi tarafından 120 bin 660 dekar araziye pancar ekilirken, ekilen arazilerden 600 bin ton pancar tesellüm edileceği bildirildi. Turhal Şeker Fabrikası'nda işlenecek 480 bin ton pancardan bu kampanya döneminde 65 bin ton kristal şeker, 20 bin 500 ton melas ve 140 bin ton yaş pancar posası (küspe) üretilmesi planlanıyor.

iha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 16:16:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?