3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

Sıcaklarda ayran için

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde gitmesi nedeniyle serinlemek isteyenlerin genelde gazlı ve doğal olmayan içeceklere rağbet etmesinin sakıncalı olabileceği bildirildi. 

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mete Bayburtlu, yaz sıcaklarında en önemli sorun sıvı ihtiyacının artması ve bu ihtiyacın giderilmemesinden kaynaklandığını söyledi. Sıvı ihtiyacın karşılanması noktasında gazlı ve aromaları içeceklerden uzak durulması gerektiğini ifade eden Bayburtlu, "Gazlı, aromalı içeceklerin özellikle çocuklara çeşitli zararları olabilir. Bu tür içeceklerin içeriğindeki yüksek şeker ve yapay aromalar obezite, alerji, mide bağırsak rahatsızlıklarına yol açabilir. Bu anlamda sıcak havalarda serinlemek için doğal içeceklerin tercih edilmesi sağlımız açısından oldukça önemli. 

Özellikler evde hazırlanabilecek az şekerli limonata veya taze yoğurttan hazırlanan tuzsuz ayranın serin bir şekilde içilmesi halinde çocuklara C vitamini, kalsiyum ve protein takviyesi yapılmış olur. Ayran, içeriğindeki yoğurt bakterilerinin antikanserojen etkisiyle kanserin başlangıcını önlüyor ve tümör hücrelerinin gelişimini geriletiyor. Bu sebeple, yaz aylarında bolca ayran tüketmeliyiz" dedi. 


iha
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2007 Çarşamba 12:52:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?