20
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

Sigara yasağı anketinden ne çıktı?

Tokat'ta, 'kapalı alanlarda sigara içiminin engellenmesine dair yasaya ilişkin işletme çalışanlarının bilgi ve tutumlarının' değerlendirilmesi amacıyla yapılan ankette çalışanların sigara içme yasağına uymama cezasını daha fazla bildikleri saptandı.


Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından kapalı alanlarda uygulamaya konulan yasa öncesinde 337 kişi üzerinde anket yapıldı. 164'ü garson, 95'i işletme sahibi, 61'i aşçı ve 17 kasiyer üzerinde yapılan ankette; 301 çalışandan 67'sinin sigara içmeyen müşterilerden şikayet aldığı kaydedildi.

Çalışan sayısının 10'un üzerinde olduğu işletmelerde yasa ile ilgili hazırlıkların daha yoğun olarak yapıldığı, çalışmaların sigara içme yasağına uymama cezasını daha bildikleri saptandı.

Değerlendirmeye alınan ve sigara içmenin serbest olduğu 64 işletmenin 30'unda uygulanacak yasa ile ilişkili hazırlık yaptığı, sigara içen ve özellikle de sigara bağımlılığı yüksek olan çalışanların yasanın gerekliliğine uygulanabilirliğine inancı zayıf olduğu tespit edildi. Yasa ile ilgili olarak bilgi sahibi olanların yüzde 88.4, yasanın gerekliliğine inanma yüzde 81.3, yasaya uymamanın cezasını bilme yüzde 64.7, yasanın uygulanabilirliğine inanma yüzde 45.7 olarak belirlendi.

İha
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2009 Pazartesi 21:01:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?