5
Aralık
2024
Perşembe
TOKAT

Soba ve şofben zehirlenmelerine dikkat!..

Kış ayı ile birlikte gündeme gelen soba ve şofben gazı zehirlenmelerine karşı uzmanlar vatandaşları uyardı. Makina Mühendisleri Odası (MMO) Tokat İl Temsilcisi Alparslan Akyüz, kış aylarında soba ve şofben kullanımında çok ciddi yanlışlıklar yapıldığını ve bu yanlışlıkların geri dönülmez kazalar ve ölümle sonuçlandığını ifade etti.

Akyüz, sobalarda yanma esnasında karbonmonoksit gazı açığa çıktığını ve bu gazın bacadan en iyi şekilde dışarıya atılması için mutlaka baca temizliği yapılması gerektiğini belirterek, "Bacada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu baca ağzının çatıdaki en yüksek mahyadan en az 50 santimetre yukarıda olması temin edilmelidir. Baca ağzında mutlak suretle baca şapkası olmalıdır. Gereken durumlarda dilimli baca şapkaları ile çekiş artırılabilir. Havaların ılık olması durumunda baca çekişi azalacağı için mümkünse soba akşam saatlerinde yakılmalıdır" dedi.
Soba yanan yerde yatılmaması gerektiğini ifade eden Akyüz, soba içersindeki kömürün yanması bitmeden üstüne yeni kömür koyulmasının son derece yanlış olduğunu da belirterek, "Eğer soba yanan yerde mutlaka yatmamız gerekiyorsa yatmadan önce soba içersinde bulunan kömürün tamamen yandığından emin olmalıyız. Öte yandan ısınma düşüncesi ile içinde köz olan soba talaşını oda içersinde bırakılmamalıdır" diye konuştu.

Şofben gazı zehirlenmelerine karşı da bilinçli olunması gerektiğini kaydeden Akyüz, şofben alırken TSE ve ISO belgeleri olmayan şofbenlerin tercih edilmemesi gerektiğini söyledi. Akyüz, şofben kazalarına karşı alınacak tedbirleri şu şekilde sıraladı:

"Şofben bacasının bulunduğu baca mutlaka müstakil olmalı, şofben ile baca 35 santimetre mesafe ile bağlanmalıdır. Cihazın bulunduğu ortam 6 metreküpten küçük olmamalı ve kesinlikle banyo içersinde şofben yerleştirilmemelidir."

tokat
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2004 Cuma 13:21:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?