30
Nisan
2024
Salı
TOKAT

Son bir hafta!

Tokat Sosyal Güvenlik İl Müdürü Hami Yücer, her hangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların mağdur duruma düşmemesi için 29 Şubat 2012 tarihine kadar sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek gelir testi yaptırmalarını gerektiğini söyledi.

Türkiye'de yeşil kart kapsamında sağlık yardımlarından faydalananlar ile her hangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımız yeni yıl itibariyle genel sağlık sigortası kapsamına alındı. Bu kapsamda yeşil kartı olanlar vizelerinin dolmasına bir ay kala, hiçbir sosyal güvencesi olmayanların ise fazla prim ödemesi ile karşılaşmaması için verilen sürenin dolmasına bir hafta kaldı.

Konuyla ilgili makamında basın açıklaması yapan SGK İl Müdürü Yücer, işçi, esnaf ve memur olanların durumlarında herhangi bir değişiklik olmayacağını ancak kendi nam ve hesabına çalışanlardan (4/b' li Bağ-Kurlular) 60 günden fazla prim borcu olan ancak ödeme ve taksitlendirmede bulunmayan sigortalıların bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocukları gelir testi yaptırarak gelir tespiti sonuçlarına göre prim ödemek suretiyle veya primleri devlet tarafından karşılanmak suretiyle sağlık yardımlarından faydalandırılacağını söyledi.

Yücer, 4/a SSK kapsamında bir ayda 30 günden az çalışanlar ise kısmi çalışma günleri dışında kalan günleri içinde GSS'ye müracaat ederek sağlık yardımlarından yararlandırılacağını belirterek, "Örneğin ayda 10 gün par-time çalışan bir işçi geri kalan 20 günü için Genel Sağlık Sigortası Primi ödemek zorundadır. 01.01.2012 tarihinden önce 3816 sayılı kanuna göre yeşil kartı olanlar ve bu tarihten sonrada vizesi devam edenler genel sağlık sigortası kapsamında sağlık yardımlarından yararlanmaya vize süreleri dolana kadar devam edecekler, vize süresinin dolduğu tarihten itibaren de en geç bir ay içinde gelir testi yapılması için ikametgâhlarının bulunduğu sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurmaları gerekmektedir. Her hangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımızın mağduriyetlerine meydan verilmemesi için en geç 29 Şubat 2012 tarihine kadar ikametgahlarının bulunduğu sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek gelir testi yaptırmaları gerekmektedir" dedi.

Yücer, asgari ücret 886,50 TL dikkate alındığında; kişi başına düşen aylık ortalama tutarının brüt asgari ücretin üçte birinden az olması halinde sağlık primi devlet tarafından karşılanacak olup, kendileri ayrıca prim ödemeyeceğini belirterek, "Kişi başına düşen aylık gelir, brüt asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında (295,50 -886,50-TL) ise aylık 35,46 -TL, kişi başına düşen aylık gelir, asgari ücret ile asgari ücretin iki katı arasında (886,50 - 1.773-TL) ise aylık 106,38 -TL, kişi başına düşen aylık gelir, asgari ücretin iki katından daha fazla (1.773-TL'den) ise aylık 212,76 -TL prim ödeyeceklerdir. Genel sağlık sigortasına gelir testi yapılmaması yönünde yazılı beyanı ile kuruma başvurması halinde veya gelir testine hiç müracaat etmeyenler asgari ücretin iki katı üzerinden yüzde 12 oranında hesaplanacak tutar genel sağlık sigortasına aylık 212,76 TL prim ödemek zorunda kalacaklardır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2012 Çarşamba 09:24:00
Güncelleme :22 Şubat 2012 Çarşamba 09:25:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?