7
Mayıs
2024
Salı
TOKAT

'Su Havzalarının Korunması' konferansı

Yüksek Orman Mühendisi Kemal Aşk, toprak muhafazası iyi yapıldığında erozyonla toprak kayıplarını önlemekle birlikte suyun da muhafaza edilebileceğini söyledi.


Tokat Belediyesi ve Tokat Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu tarafından ‘17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele’ çerçevesinde düzenlenen ‘Su Havzalarının Korunması’ konulu konferansa Yüksek Orman Mühendisi Kemal Aşk konuşmacı olarak katıldı. 1955 - 1959 yılları arasında Tokat'ta ağaçlandırma seferberliği kapsamında Behzat Havzası, Geyraz sırtları ve Gıj Gıj Dağı’nın ağaçlandırılmasında büyük çaba harcayarak kentin selden kurtarılmasında emeği bulunan Kemal Aşk, Gaziosmanpaşa Lisesi Konferans Salonu’nda birikimini katılımcılarla paylaştı. Kemal Aşk, su havzasının korunmasında ormanların yanından yeşil örtünün de korunmasının önemli olduğunu kaydetti. Aşk, toprak muhafazası iyi yapıldığında erozyonla toprak kayıplarının önlemekle birlikte suyunda muhafaza edilebileceğine dikkat çekerek, "Toprak ve su muhafazası diye literatürde geçen çalışmayı ilk defa Türkiye'de ben burada başlattım. Öyle bir iklim kuşağındayız ki Türkiye kolayca kuraklığa mahkum gibi bir durum var. Toprak muhafaza tedbirleri ile yağmur sularından faydalanmalıyız" dedi.


Konferans öncesi konuşma yapan Tokat Belediye Başkanı Doç. Dr. Adnan Çiçek, herkesin çevreci olması yönünde çarkın olumlu yönde dönmeye başladığını kaydetti. Doğayı seven insanların, çevre dostları ve gelecek kuşaklara daha güzel bir dünya bırakma niyetinde olan insanlar olarak sonuna kadar direneceklerini ifade eden Başkan Çiçek, "Birileri yok ettikçe yerine yenilerini dikeceğiz. Birileri kirlettikçe temizleyeceğiz. Birileri tahrip ettikçe engel olmaya çalışacağız ve sonuçta kazanan biz olacağız. Gelecek kuşaklara daha güzel, temiz, yeşil bir dünya miras bırakacağız" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2008 Salı 13:56:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?