30
Mayıs
2024
Perşembe
TOKAT

Süreyya Bey barajı hayat verecek

Devlet Su İşleri (DSİ) 72. Şube Müdürü Mehmet Karaca, Süreyya Bey Barajı'nın tamamlanmasıyla 4 ilde 65 bin hektar alanı sulanacağını ve 50 milyon KWH elektrik üretileceğini söyledi.


Yozgat'ın Çekerek ilçesinde Süreyya Bey Barajı ve HES inşaatının yüzde 95'i tamamlandı. Proje bedeli 334 milyon TL olan Süreyya Bey Barajı'nda 2010 yılında su tutulmaya başlanması hedefleniyor. 1 milyar 310 milyon metreküp su depolama kapasitesinde olan barajın 3 yılda dolması beklenirken, 9 köy sular altında kalacak.
 

DSİ 72. Şube Müdürü Mehmet Karaca, barajda depolanacak su ile Yozgat, Amasya, Çorum ve Tokat illerinde 65 bin hektar alanı sulanmasının yanında 50 milyon KWH (kilovat saat) elektrik üretileceğini kaydetti. İç Anadolu'nun en büyük barajlarından birisi olacak olan Süreyya Bey Barajı'nın bölgenin iklimini değiştireceğini belirten Karaca, şuan barajın sularla kaplayacağı alanda elektrik direkleri ve trafoların dışarı çıkarılması, yolların yeniden yapılması çalışmalarının devam ettiğini söyledi.


Karaca ayrıca Koyluhisar, Reşadiye, Akıncı, Niksar ve Erbaa HES projelerinden Koyluhisar HES'in tamamlandığını, Almus Barajı'nın 5 katı elektrik üretimi yapacağını söyledi. HES projelerinin tamamının üreteceği elektrik miktarının ise 1,5 milyar kilovat saate denk geleceğini ifade eden Karaca, bunun da Atatürk Barajı'nın yaklaşık 5'de 1'ne denk geldiğini sözlerine ekledi.

İha
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2009 Çarşamba 17:30:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?