3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

Süt dişlerine dikkat

Çocukların süt dişleri döneminde yaşanan sorunların geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açtığı, bu nedenle de çocukların küçük yaşta diş doktoru kontrolünden mutlaka geçmesi gerektiği kaydedildi.

Süt dişlerinin sağlığının diğer dişlerin çıkması açısından oldukça önemli olduğunu kaydeden Diş Hekimi Kürşat Kapusuz, "Süt dişleri çürüdüğü zaman çocukların hissetmemelerinin iki nedeni var. Bizim dişlerimiz gibi sert değil organiktir. Onun için daha çabuk çürükler. Çocukta çürük iki ay durmaz. O nedenle bazen çocuklar diş çektirmesinden, iğne yapılacağını sandığı için zaman geçtiğinden dişçiye çocuk son haliyle gelir. İltihap yaptığı zaman da alttaki dişe zarar verir diye biz onu çekeriz. Bütün dişleri, süt dişleri ağzındayken bir problem yok. Daha rahat bakılabiliyor. Ama 6-7 yaşlarında karışık dişlenme başladığı zaman çocuğun ağzında 3 tane ana dişi 15 tane süt dişi öyle bir durum söz konusu olabiliyor. Ana dişlerin kimisi çok büyük, süt dişleri küçük olduğu için bu karışık ortamda ağız bakımı çok daha zor oluyor. Çocukların 6-7 yaşlarında özellikle 8-9 yaşlarında dikkat etmeleri gerek şey bu. Ne kadar erken tedavi yapılabilirse o kadar iyi. Biz süt dişlerine, ana dişlerine şu anda dolgu da
yapabiliyoruz. Süt dişlerine kendi ağzımıza uygulayabileceğimiz her türlü tedaviyi yapabiliyoruz ki 3 senede 5 senede olsa yerinde dursun. Alttan çıkacak dişin yerini bir nebze olsa tutsun ki o dişlerin sağdan soldan köşeden çıkmasına gerek kalmasın" dedi.

Kapusuz, çocuğun diş sağlığında bir problem olmasa da kısa periyotlarla diş hekimine götürülerek o ortamı hissetmesi ve korkusunun kalmaması gerektiğini ifade ederek, "6-7 yaşlarında çocuklar hekimlerle arkadaşlık kurmaya başlarlarsa diş hekimi korkuları da zaten ortadan kalkar. Bu yaşlarda tedaviye gelen çocuk ilerleyen yaşlarında sorunsuz diş doktoruna korkmadan gidebiliyor. Bu avantajı oluyor çocuğunu küçük yaşlarda hekimlere götüren ailelerin. Bu nedenle çocuğun hekime bir şekilde alıştırılması lazım. Çünkü ben bile 20 yaşıma kadar diş hekimine gidemedim korkumdan. Çocukları 5-6 yaşlarında diş hekimlerine götürülmeli. Diş tedavisi durumu olmasa bile çocuk o ortamı yaşamalı ve erkenden iş işten geçmeden hekimin göreceği bazı aksaklılar giderilebilir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2007 Pazartesi 12:50:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?