6
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

Süt fiyatlarında beklenmeyen düşüş

Tokat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Köten, süt fiyatlarındaki düşüşün fazla olduğuna dikkat çekerek, "Süt piyasasının vicdanlara bırakılmayacak kadar hassas ve ülkenin geleceğinde rolü çok önemli" dedi. 

Köten, Mart ayında 3 YKr, Nisan ayı başında 6 YKr düşürülen süt fiyatlarının sanki bir kişi tarafından düşürülüyormuşçasına tüm ülkede aynı şekilde düştüğünü, 53 YKr'den üreticiden alınan sütün daha da düşmesini beklediklerini söyledi. 

Tekelleşmeye bağlı olarak fiyatların düşürülmesinden en çok üreticinin mağdur edildiğini belirten Köten, bir an önce önlemlerin alınarak üreticinin zarar etmesinin önüne geçilmesini beklediklerini ifade ederek, "Tarım özellikle de süt piyasasının vicdanlara bırakılmayacak kadar hassas ve bir ülkenin geleceğinde rolü çok önemlidir. Gelişmiş ülkelerde süt piyasası düzenlenmesi ve fiyat oluşumu devlet politikası olarak yerini alır ve çoğu durumda üreticiyle kamu çiğ süt fiyatlarını birlikte belirler. Çünkü süt üretimi sanayisinin tekeline bırakılmayacak kadar stratejik bir sektördür. 

Son 1.5 ayda çiğ süt fiyatlarının düşmesinin süt sanayisinin ülkemizdeki yapısında ve tüm dünya süt tozu fiyatların düşmesiyle birlikte sanayicinin yerli üretime gerek duymayarak üretimine devam etmesinden kaynaklandığını biliyor ve bunu kamuyla paylaşmayı bir görev biliyoruz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2008 Pazartesi 16:45:25
Güncelleme :14 Nisan 2008 Pazartesi 16:48:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet çolak IP: 81.213.88.xxx Tarih : 13.11.2008 14:32:59

hatay hassa ardıçlı bel ss tarımsal kalkındırma koop başkanıyım sütlerin düşmesi sebebiyle yaşagımız kırızı ve sütlerimizi şu an piyasa pazarlayamıyoruz uyelerimiz hayvanlarına bakmakda çok zorlanıyo günlük 5ton sut hibe olup gidiyo ve biz çaresiz bır şekilde arayış icerisindeyiz ama045 sut alan yok perişan bir halde oldumuzu belitmekten başka bir şansım yok bu nereye kadar devam edecek