30
Mayıs
2024
Perşembe
TOKAT

Tahlil sonuçları pozitif çıktı

Tokat'ta, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle hayatını kaybeden 2 kişinin tahlil sonucunun pozitif çıktığı bildirildi.


KKKA şüphesi ile tedavi gördüğü Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde hayatını kaybeden 7 kişiden 3 kişinin kan tahlili sonucu Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü'nden geldi. Yapılan tetkiklerde KKKA Hastalığı şüphesi ile 22 Mayıs tarihinde hayatını kaybeden Zile ilçesine bağlı Aluçözü köyünden zihinsel engelli Haydar K. (38) ile 19 Haziran tarihinde Almus ilçesinde hayatını kaybeden Himmet K.'nin kan tahlilleri pozitif çıkarken, 23 Mayıs tarihinde Reşadiye ilçesinde hayatını kaybeden
Mustafa T.'nin (71) kan tahlili ise negatif çıktı. KKKA şüphesi ile hayatını kaybeden 4 kişinin sonuçlarının da önümüzdeki günlerde tespit edilmesinin beklendiği öğrenildi.


İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Uçar, kene ısırma vakalarında erken müdahalenin hayat kurtardığına dikkat çekti. Kene ısırmasına karşı vatandaşın günlük olarak üzerini kontrol etmesi, kene ısırığı ile de karşılaşınca bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini belirten Uçar, "Kene, tabiatın bir unsuru. Kenelerin hepsi hastalık yapacak diye bir şey yok. Bunlardan korunmak önemli. Halkımıza bu konuda eğitimlerimizi her yıl olduğu gibi bu yıl da yaz mevsiminden önce yaptık. Vatandaşlarımıza kene spreyi dağıtıldı. Kene ısırığı vakalarında hayatı riske giren kişiler genele bakıldığında sağlık kuruluşuna geç başvuranlar. Kene ısırması ile karşılaşan kişilerin erken başvurusu halinde hiç bir korku yaşmasına gerek yok. Vatandaş şöyle sanıyor: 'Tokat kene yuvası, Tokat'a gidildiğinde kene ısıracakmış gibi.' Böyle bir şey yok. Benim kendi bahçem var. Hafta sonucu bahçeye gidiyorum, otların içerisinde dolaşıyorum. Böyle bir şeyle karşılaşmadım. Ama karşılaşabilirim de. Karşılaştığım zaman müdahale
etmeden bir sağlık kuruluşuna gitmem lazım. Kene ısırma vakalarında sağlık kuruluşuna erken gidildiğinde insanların hayatı kurtuluyor. Geç kalanların veya keneyi kendi çıkaranların ise hayati tehlikeye giriyor" dedi.


Tokat Devlet Hastanesi'nde KKKA hastalığı şüphesi ile tedavi gören hasta sayının 6 olduğunu ifade eden Uçar, "Bu kişilerin durumları ağır olduğu için değil, gözetim altında bulundurmak amacıyla tutuluyor. Sivas'a sevk konusunda ise buranın başarılı olmadığı vakaları gönderiyoruz. İl genelinde kene ısırma vakası çok ama erken başvuru nedeniyle hasta olan sayısı çok az. Sayın Valimiz bu konuya önem veriyor. Talimatları doğrultusunda çalışmalara ara vermeden devam ediyoruz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2009 Cuma 16:45:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?