3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

Tarihe beton gölgesi

İslami eser olarak Türkiye'nin ve dünyanın en önemli ahşap Mevlevihane'si, tarihi görünümünü gölgeleyen betonarme yapıdan kurtarılmayı bekliyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu yaptırılarak turizme Vakıf Esreleri Müzesi olarak kazandırılan Mevlevihane, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin gözde mekanlarından oldu. Bu özelliği ile önemli bir yere sahip olan Mevlevihane, bir başka yönü ile de dikkat çekiyor. Mevlevihane ile Muslu Ağa Köşkü arasında kalan Verem Savaş Dispanseri, Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü ve 7 Nolu Behzat Sağlık Ocağının bulunduğu bakımsız betonarme bina tarihi iki mekanı adeta boğuyor. Ayrıca tarihi mekanla iç içe olan eski evler de tarihi görüntüyü bozan bir başka unsur. ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'de Mevlevihane'nin görüntüsünü bozan betonarme binanın kaldırılarak, çevreyle bütünleşmesini istediklerini söyledi.

Sözen, merhum Vali Recep Yazıcıoğlu zamanında Bey sokağını seçerek evlerin dış cephesi ile ilgili restorasyon çalışması yapıldığını hatırlatarak, "O yıllarda evlerin dış cephesinde çalışma yapıldı. Daha sonra bu sürede harap olan Mevlevihane ayağa kalkınca bey sokağı ile hemen Mevlevihane'nin arkasında bulunan sokak gündeme alınmıştı. Oranın proje ihalesi bitmek üzere. Ayrıca Mevlevihane'nin görüntüsünü bozan betonarme binanın da kaldırılarak çevreyle bütünleşmesini istiyoruz. Sokakta iyileştirme yapılıp, beton bina da kaldırılırsa, o alanın saat kulesi ve Mevlevihane'nin tarihi yapısı ile bir tarihi mekan oluşturmak mümkün.Böylelikle, Sulusokak çarşısı gibi, o bölgenin de odak noktası olmasını bekliyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2007 Perşembe 15:45:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sedat yamanoğlu IP: 212.175.115.xxx Tarih : 5.10.2007 09:40:46

çekilen fotoğrafta gerek havuz olsun gerek köprüler olsun gerekse kafetarya görünümlü bina olsun bunlar tarihi eser değiller.Ve o beton binada 3 kurum varlığını sürdürmeye çalışmaktadır