8
Mayıs
2024
Çarşamba
TOKAT

Tarım çalışmaları masaya yatırıldı

Tarım Kenti olan Tokat’ta 2004 yılı çalışmaları ve 2005 yılı hedefleri ortaya konuldu.
Bayındırlık toplantı salonunda Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu başkanlığında yapılan değerlendirme toplantısına, Belediye Başkanı Adnan Çiçek, ilçe belediye başkanları ve üretirci birlikleri katıldı. Toplantıda brifing sunan Tarım İl Müdürü Yaşar Kavak, çok sistemli çalışmalarla önemli mesafe kat ettiklerini belirterek, "Biz öncelikle denetimlerimize tohum satışından başlayarak ’çantacı’ olarak tabir ettiğimiz kişilerin kaçak tohum satışlarının önüne geçtik. Böylece 50’ye yakın tohum çeşidi ile üretim yapılırken bu rakam 8-9 çeşide kadar düştü. Hedefimiz bu sayıyı 5’e kadar düşürmek" dedi.

2005 yılında domates üretiminde gelinen aşama itibarıyla ihracatın doğrudan ilimizden yapılabilecek alt yapı oluşturulmasını hedeflediklerini ifade eden Kavak, "Yüksek kapasiteli tasniflime ve ambalajlama makinesine ihtiyacımız var. Bu tesisler kurulduğu takdirde ürün ihracının yanısıra ciddi iş istihdamı oluşturacağı kanısındayız. Ayrıca sertifikalı tohumun yaygınlaştırılmasını ve artırılmasını hedefliyoruz" diye konuştu.

Tokat’ın bir tarım şehri olduğunu ve uzun yıllardan beri Tarımsal üretimin artırılmasına yönelik olarak tarım teşkilatının faaliyetlerine destek verdiklerini ifade eden Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, "Türkiye’de en kaliteli domates üreten il konumuna gelmek suretiyle en iyi üretim yapılmaya başlandı. Bunun yanında kornişon, brokoli, havuca yeni bir takım yaş sebze meyvelerin ilave edilmesi için çalışmalar var. Bu çalışmaların hızlandırılması gerekiyor. Mutlaka Tarımı temiz tarım olgusu içersinde gerçekleştirmemiz gerekiyor" dedi.

2005 yılında 1 milyon ton domates üretimi hedeflediklerini belirten Vali Nasuhbeyoğlu, "Domateste kaliteyi yakalama konusundaki başarımız şuanda ben inanıyorum yüzde 75’ler seviyesinde. Bunu 2005 yılında yüzde 98-99 seviyesine çıkarma imkanımız var. Tohumlarını yenilesin çiftçilerimiz, geçmişteki tohumları bıraksın ve kesinlikle sahtekarlara prim vermesinler. Sahtekarlardan tohum almasınlar. Tohumlarını bizzat bu işi yapan sertifikalı olarak satan firmalardan alsınlar, zarar etmeyeceklerdir" şeklinde konuştu.

tokat
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2004 Perşembe 13:14:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?